MARKOTIĆ PONOVNO NA ČELU LJUBUŠKOG Bez drame i oporbe do drugog mandata

Izbori 2024., Ljubuški
Hercegovina.info

Građani Ljubuškog danas su izišli na birališta kako bi izabrali novog, odnosno potvrdili dosadašnjeg gradonačelnika Vedrana Markotića, jedinog kandidata na listi, kao i članove Gradskog vijeća, u izborima koji su očekivano učvrstili dominaciju HDZ-a BiH u ovom hercegovačkom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, broj birača na području Ljubuškog iznosi 23.099, od čega je 19 prijavljeno za glasovanje putem pošte. 

„U izbornoj jedinici 171a Grad Ljubuški za lokalne izbore, koji su se održavali danas, 6. listopada 2024. godine, za razinu gradonačelnika ovjeren je jedan kandidat ispred HDZ BiH, dok su za razinu Gradskog vijeća ovjerena četiri politička subjekta: HDZ 1990., HSP BiH i BiH, HSP BiH i HDZ BiH. Izbori su se proveli na 41 redovitom biračkom mjestu, a formirano je i biračko mjesto za glasovanje u odsutnosti i nepotvrđenim glasačkim listićima“, izjavila je za Hercegovina.info Stanka Rašić, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Ljubuški, te je nadodala kako su organizirana i dva mobilna tima koji su obilazili birače koji su zbog bolesti, invalidnosti ili starosti vezani za svoje domove, kao i birače smještene u domovima za starije i nemoćne. 

Izbori 2024., Ljubuški

Za neke građane Ljubuškog, godine su samo broj. 
Unatoč poodmaklim godinama i tjelesnim poteškoćama, neki glasači nisu se ustručavali učiniti korak do birališta, čak ni i uz pomoć štaka. Imali smo priliku razgovarati s 93-godišnjim Gojkom Medićem, koji iako je zagazio u deveto desetljeće života, svojim primjerom pokazuje koliko je važno sudjelovati u demokratskim procesima.

„Nismo nikada do sada imali gradonačelnika niti politiku kao što to imamo u posljednjih nekoliko godina. Rade super, Ljubuški napreduje u svim aspektima, zahvaljujući njemu koji je razuman, obrazovan i pametan i vodi nas u pravom smjeru. Apsolutno sam zadovoljan stanjem u Ljubuškom.“

Općina bilježi jako dobru izlaznost

Kako smo doznali, do 11 sati na birališta je izišlo 10,94%, a do 15 sati čak 30,58% građana, što je zapravo 7.028 od  23.099 registriranih. No, to ni ne treba čuditi jer se radi o jednoj od uspješnijih priča posljednjih godina. Naime, grad Ljubuški među prvima je uveo olakšano i ubrzano rješavanje administrativnih postupaka za građane, uvevši jednu vrstu e-uprave. Također, osigurali su subvencije za različite dobne skupine, s posebnim naglaskom na mlade obitelji. Gradsko vijeće, koje čine većinom članovi HDZ BiH, zajedno s HDZ 1990 i HSP vijećnicima, donosi važne odluke, poput rebalansa proračuna, subvencioniranja prijevoza učenika, potpore studentima i izgradnje Sigurne kuće, uglavnom jednoglasno.

Nakon što je 16 godina za redom vodio grad, Nevenka Barbarića naslijedio je Vedran Markotić iz HDZ-a BiH. Njegov rad očito zadovoljava birače jer nije bilo protukandidata iz oporbe, koja u Ljubuškom praktički ne postoji.

„Izbori se odvili bez ikakvih problema, te nisu zabilježene nikakve nepravilnosti. Odaziv birača bio je sličan kao i na prethodnim izborima, a dan je kako smo i očekivali protekao jednako mirno i bez nekih poteškoća“, istaknula je Rašić. 

Izbori 2024., Ljubuški

Primjetno povećanje broja mladih 
Ono što smo mogli vidjeti prilikom boravka na biralištima tijekom današnjeg glasovanja je iznimno dobar odaziv mladih birača, a velika većina njih složna je i zadovoljna kako se upravlja ovom općinom u posljednje četiri godine. Tko će najviše profitirati, ostaje nam vidjeti tijekom večeri, kada pristignu konačni rezultati. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.