Mario Kordić - prvi u gradu, drugi u stranci

Mario Kordić, Marko novak, Mostar

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru je užasno dosadna, s puno manje sadržaja od kampanje vođene 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se zna na koji način se gradonačelnik Mostara bira, nekoliko kandidata ističe same sebe kao buduće šefove izvršne vlasti u ovom gradu. 

Ipak, mnogi od njih ne žele izaći na predizborna sučeljavanja.

Po mnogima, aktualni gradonačelnik Mario Kordić najveći je favorit da dobije i drugi mandat, no sve su češća i glasnija govorkanja koja su iz kafića prešla i u medije i javni prostor, o tome kako je Kordiću najveći problem vlastita stranka koja mu sapuna dasku.

Posjet Plenkovića, Kordić na margini

Te tračeve pokrenula je posjeta predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru, prilikom koje je Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH bio odmah uz premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, dok je Kordić sve promatrao sa margine.

Plenković Mostar

Zatim su brojni glasači primijetili kako je po Mostaru postavljen podjednak broj plakata sa nositeljem liste Kordićem, te sa trećeplasiranim na HDZ-ovoj listi za gradsku izbornu jedinicu, Markom Novakom.

Mario Kordić, Marko novak, Mostar

Što to znači?

Nakon tvrdnje Slavena Bevande iz HRS-a, izgovorene na prvoj mostarskoj predizbornoj debati "Ja mislim da Mario Kordić uopće neće biti kandidat" neke karte su se počele otkrivati.

Priče sa terena glasile su kako Kordić nema veliku podršku unutar stranke, posebno kada je riječ o starijoj generaciji utjecajnih HDZ-ovaca, te onoj konzervativnijoj struji ove stranke, za koju je Mario Kordić suviše liberalan i koja nije zadovoljna njegovim načinom života i nekim odlukama koje je donosio u zadnje četiri godine.

Mario Kordić, Marko novak, Mostar

Toj struji bliži je spomenuti gradski vijećnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH u Mostaru, Marko Novak. 

Kordić: 'Kandidat za gradonačelnika sam još uvijek ja...'

Upravo se to pitanje u nekoliko navrata potenciralo i na posljednjoj debati između Kordića i Đanija Rahimića iz SDA, nositelja liste Koalicije za Mostar.

Sama voditeljica debate, Emela Burdžović odmah je na početku pitala Kordića o tom potencijalnom scenariju, prema kojem bi on kao ušminkano lice koje priča lijepe priče i predstavlja se kao gradonačelnik svih Mostaraca odradilo kampanju, da bi nakon izbora bio proveden plan prema kojem će novi gradonačelnik postati znatno konzervativniji i nacionalno isključiviji Novak. 

"Mnogi sanjaju i vjerojatno bi priželjkivali takav scenarij da ja nisam kandidat za gradonačelnika, međutim kampanja traje već mjesec dana, izbori su za sedam dana, bilo bi dobro da se svi probude jer bojim se da će zakasniti na izbore", odgovorio je Mario Kordić.

U prvom izdanju HDZ predizbornog podcasta nazvanog po programu stranke "5 + 5" gost je bio Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. Tijekom razgovora, Novak je istaknuo koliko je važno da na čelu grada Mostara bude predstavnik hrvatskog naroda, posebno naglašavajući ulogu nacionalnog identiteta u političkim procesima.

Sadržaj se učitava...

Kordićev protukandidat Đani Rahimić u jednom dijelu debate pitao je gradonačelnika dijeli li mišljenje svoje stranke i smatra li da gradonačelnik Mostara mora biti Hrvat?

"Ne mora, ali kad vidim tko se sve kandidirao na ovim lokalnim izborima, moram preuzeti odgovornosti i spasiti ovaj grad, jer retorika i ono što se predlaže od pojedinih kandidata za tobože gradonačelnika Mostara, po mom dubokom uvjerenju vraća nas u neke mračne dane kojih se ne zelimo niti sjećati", odgovorio je Kordić.

Voditeljica Emela Burdžović bila je još direktnija, te je upitala: "Možete li eksplicitno reći i osuditi retoriku svoga stranačkog kolege? Osuđujete li retoriku Marka Novaka?

Cijelu debatu pogledajte OVDJE.

Tu su počeli pokušaji Kordića da se izvuče iz neugodne situacije.

"Ne mogu, njih dvojica (Rahimić i Novak op.a) su se prepucavali kroz portale, to je isprovocirano. Ne mogu to odgovoriti sa da ili ne, to je bilo isprovocirano nekim prepiskama. Moje mišljenje je da ce gradonačelnik biti onaj koji može imati 18 ruku u gradskom vijeću..

Iz pozadine je Rahimić dobacio Kordiću kako ne smije osuditi svog stranačkog kolegu.

Voditeljica je još jednom pitala: "Osuđujete li retoriku g. Novaka?"

"Nemam što osuđivati, rekao sam svoje mišljenje...S obzirom da znam kontekst prepucavanja mislim da to nije retorika nego su to politička nadmetanja, s obzirom da smo u izbornoj kampanji mislim da su jedan drugome svi kandidati dosta čudnih stvari izgovarali i to je njihov način, a moj način je da radim i da pomirujem mlade ljude...

Vodi li Kordić kampanju za Novaka?

No ni tu nije bio kraj pitanjima vezanim za teoriju o tome da Kordić zapravu cijelu kampanju vodi za Novakovo ustoličenje na mjesto gradonačelnika, pa ga je protukandidat  Rahimić upitao hoće li Kordić podržati Novaka u slučaju da ovaj istakne svoju kandidaturu pred ostalim članovima gradskog vijeća?

Kordić je kratko odgovorio: "To je hipotetsko pitanje, bespredmetno, kandidat za gradonačelnika sam još uvijek ja i to će tako ostati u ovom gradskom vijeću, tako da ne vidim smisla ovom pitanju."

No mnogi kažu da gdje ima dima ima i vatre. 

Insajderske informacije koje cure iz samog HDZ-a podržavaju ovu teoriju da Kordić vodi kampanju jer je znatno omiljeniji među biračima od poslovično nekarizmatičnog Novaka, koji pak na svojoj strani ima stranačke ljude na terenu.

Veći broj preferencijalnih glasova i HRS

Novak, prema informacijama koje ima portal hercegovina.info planira osvojiti veći broj preferencijalnih glasova od Kordića, te na taj način istaknuti svoju kandidaturu za gradonačelnika. Drugi dio plana je podsjetiti javnost kako je Kordić 2020., odnosno 2021. godine najačoj oporbenoj stranci iz hrvatskog korpusa, HRS-u potpisao dokument sa obećanjima u zamjenu za tri ruke njihovih vijećnika koje su ga ustoličile u fotelju gradonačelnika.

Mario Kordić, Marko novak, Mostar

Budući da Kordić, odnosno gradska vlast svoj dio potpisanog sporazuma nije ispoštovao za ove četiri godine, za HRS koji i u novom sazivu gradskog vijeća planira imati najmanje troje vijećnika Kordić više nije prihvatljiv kandidat.

Njihove ruke u prethodnom su sazivu bile ključne za proglašenje Marija Kordića gradonačelnikom, no valja podsjetiti i kako su ruke za Kordića uvjetovali dokumentom kojeg je ovaj potpisao i u kojem obećava ispunjenje zahtjeva HRS-a. Dokument kojega je Kordić potpisao u veljači 2021. možete pogledati ispod i uvjeriti se sami, koliko je zahtjeva ispunjeno.

HRS MArio Kordić dokument

HRS MArio Kordić dokument

Šansa da Hrvatska republikanska stranka, odnosno njezini vijećnici ruke podignu za Rahimića ili Sanela Kajana za gradonačelnika su vrlo male, što je nešto na što Novak očito računa.

Tko je Marko Novak?

Marko Novak rođen je 1982. godine. Diplomirani je inženjer građevine, zaposlen kao rukovoditelj službe za pripremu tehničke dokumentacije JP EP HZHB dd Mostar/dp jug.

Prema podacima sa službene stranice HDZ Mostar, osnovnu školu završava 1997. godine u Pologu. Srednju strukovnu školu završava 2001. godine u Širokom Brijegu, a 14 godina nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja diplomira na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Sveučilištu u Mostaru. 

IZBORI 2020 Marko novak

Što se političke karijere tiče, od 2008. do 2019. godine obnašao je funkcije predsjednika Mladeži HDZ BIH TO Polog, člana i člana predsjedništva GO Mladeži HDZ BiH te člana i člana predsjedništva GO HDZ BiH Mostar. Od 2023. godine član je ŽO HDZ BiH HNŽ te predsjednik GO HDZ BiH Mostar.

Osim što je gradski vijećnik i predsjednik GO HDZ BiH Mostar, kao građevinac obnaša i funkciju predsjednika Odbora za financije i poreznu politiku, pored većeg broja diplomirainh ekonomista u vijeću. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je 2022. godine Izjave o imovinskom stanju načelnika/gradonačelnika, odnosno vijećnika/odbornika izabranih na Lokalnim izborima 2020. godine. Objavljena baza podataka sadrži Izjave o imovinskom stanju 139 načelnika/gradonačelnika i 3.196 vijećnika.

Ipak, unatoč zakonskoj obvezi, Marko Novak ni do danas nije prijavio imovinu što se može provjeriti na ovoj poveznici.   

Po sudjelovanju na diskusijama u gradskom vijeću bio je jedan od aktivnijih vijećnika, no i nije se istaknuo po inicijativama i vijećničkim pitanjima.

Jedan je od glavnih zagovornika usvajanja parcelnog plana na Pologu, a mještani Pologa i Međina optužuju ga da je jedan od glavnih aktera u pogodovanju investitorima u solare na tim područjima. 

Novak je na izborima 2020. bio deseti na HDZ-ovoj listi za gradsko područje broj 5, odnosno jugozapad, gdje je osvojio 1.898 glasova, te ušao u vijeće. S druge strane, Kordić je tada osvojio 13.774 glasova.

IZBORI 2020 Marko novak

Marko Novak na čelo mostarskog ogranka HDZ-a došao je u srpnju 2023. kada je jednoglasno izabran kao nasljednik Slavena Zeljke, još jednog člana koji je nakon naglog uspona pao u stranačku nemilost.

Sami mostarski izbori, kako se čini ove godine neće biti toliko zanimljivi koliko će biti zanimljivi interni izbori među vijećnicima koji će između sebe birati budućeg prvog čovjeka grada.

Kakvu poruku biračima šalju kandidati kada se u predizbornoj kampanji otkrivaju stvari poput činjenice da jedan nositelj liste manipulira biračima obećanjem da će se odreći parlamentarnog mandata, drugi spaja nespojivo pa vodi gradsko javno poduzeće i vlastitu tvrtku istodobno, dok treći unatoč dobroj volji da obnovi mandat ni dan danas nije siguran hoće li mu stranački kolege zabiti nož u leđa. Jer u politici osim obraza i časti nema ni mjesta za previše emocija, samo goli interes.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.