MANIPULACIJA SUDSKIM PREDMETIMA Otkriveno što je SIPA izvukla iz CMS-a Suda BiH, pravosuđe sada pod istragom

tužilaštvo BiH

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prije mjesec dana su, u prostorijama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u sklopu akcije "Kodeks", izvršili pretres servera CMS-a Suda BiH zbog osnovane sumnje na zloupotrebe prilikom dodjele predmeta sudcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slobodi 

Sve je obavljeno u sklopu proširene istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg čelnika OSA-e, koji su prošle godine bili uhićeni, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Predmet interesa Tužiteljstva BiH odnosi se na to kako je osumnjičeni Debevec, kao tadašnji predsjednik Suda, manipulirao predmetima kroz CMS sustav i birao članove sudskih vijeća. Osmica je također imao utjecaj u tome, jer se njemu sudilo u predmetu „Snimak“, te je itekako imao interes znati tko će mu suditi. Ne samo njemu, već i ostalim optuženicima iz SDA u toj instituciji.

Upravo je proširena istraga privremeno odgodila podizanje optužnice protiv Debevca i Mehmedagića, jer se Tužiteljstvo sada usredotočilo na činjenicu kako su manipulirani sudski postupci i sudska vijeća, te prema čijem točno nalogu su vršene presignacije, piše Avaz.

Osim toga, saznajemo da je SIPA uspjela doći do svih podataka sa servera te su utvrđene brojne nezakonitosti. Izvještaj će uskoro biti proslijeđen Tužiteljstvu, jer je SIPA „otključala“ sve podatke iz CMS servera. Za te podatke bila je odgovorna osoba iz Suda koja je imala pristup istima.

Sve znali 

Utvrđeno je da mnoge presignacije nisu vršene prema nalogu Komisije Suda, što je upravo sporno. Ovo predstavlja novu, otežavajuću okolnost za Debevca. „Otključavanje“ CMS-a i podaci sa servera mogli bi zabrinuti i druge sudce, koji su, ako su znali za Debevčeve namjere, sudjelovali u tome. Ispituje se i uloga pojedinaca iz VSTV-a BiH.

Točnije, ispituje se kako je Debevec, kao čelna osoba najvažnije pravosudne institucije u državi, postavljao članove sudskih vijeća i sudce koji su njemu odgovarali.

Od Fadila do Dragana 

Ovakve Debevčeve radnje posebno su se odnosile na predmete koji su bili povezani s njemu bliskim osobama, poput Osmana Mehmedagića Osmice, Fadila Novalića, Dragana Mektića i mnogih drugih.

Vjeruje se da je Debevec takvim postupcima izravno utjecao na predmete i postupke.