MANDAT LJUBIŠE PETROVIĆA Gradonačelnik Bijeljine neracionalno trošio i nezakonito zapošljavao

Ljubiša Petrović Bijeljina
Grad Bijeljina

Iako je obećavao da neće praviti podjele među ljudima i da će raditi u interesu svih građana, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović to obećanje nije u potpunosti ispunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom njegovog mandata bilo je i neplanskog zapošljavanja radnika, kao i nenamjenskog trošenja novca iz gradske blagajne.

Petrović se uglavnom fokusirao na osiguravanje radnih mjesta unutar Gradske uprave Bijeljina, što je potvrdio i izvještaj Jedinice za internu reviziju ove lokalne zajednice, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja.

Tako je interna revizija utvrdila da je Grad Bijeljina 2022. godine potrošio više od milijun maraka neplaniranih sredstava na bruto plaće radnika primljenih na određeno vrijeme i naknade za osobe angažirane po ugovoru o djelu.

U izvještaju je navedeno da je taj novac potrošen za angažman 82 osobe za koje nisu bila planirana sredstva.

Osim navedenog prekoračenja zbog neplanskog zapošljavanja na određeno vrijeme i sklapanja ugovora o djelu, revizori su istaknuli i da su zaposleni bili paušalno nagrađivani.

Neplansko zapošljavanje

Isti izvještaj otkriva i da je Petrović, suprotno zakonu, sklopio ugovore o djelu s 15 osoba za obavljanje poslova iz nadležnosti gradske uprave i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP).

Ustanovljeno je da je na taj način “neracionalno i nenamjenski utrošeno najmanje 76.166 KM”. Ugovori su sklapani za potrebe eksproprijacije u svrhu uređenja toka rijeke Drine, ali interna revizija nije mogla utvrditi jesu li plaćeni poslovi izvršeni. Također su utvrdili da nije bilo potrebe za njihovim ugovaranjem jer su ti poslovi u nadležnosti RUGIPP-a.

Unatoč tome što je interna revizija utvrdila da je Petrović ozbiljno probio proračun u 2022. godini zbog neplanskog zapošljavanja, on nije promijenio praksu. Tako je prošle godine raspisao natječaj za 29 pripravnika s visokom i srednjom stručnom spremom.

Prekomjerno zapošljavanje u Gradskoj upravi Bijeljina potvrđeno je i u Informaciji o stanju zaposlenosti, koja je pokazala da je uz 341 stalno zaposlenog službenika dodatno angažirano još 151 osoba na određeno vrijeme i 13 po ugovoru o djelu. To je 130 više angažiranih na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu nego što zakon dopušta.

Petrović je nastavio praksu novog zapošljavanja i ove godine kada je, nekoliko dana prije početka izborne kampanje, raspisao natječaj za zapošljavanje čak 30 pripravnika u Gradsku upravu na određeno vrijeme.

Na probleme u trošenju proračunskih sredstava ukazala je i proračunska inspekcija Ministarstva financija RS. Utvrdili su da je Petrović u prva dva mjeseca 2023. godine nezakonito i mimo Odluke o izvršenju proračuna preraspodijelio više od 1,3 milijuna maraka.

Da je gradonačelnik u svom radu imao mnogo propusta, utvrdila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, koja je Gradu Bijeljina za prošlu godinu dala negativno mišljenje.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da je Grad Bijeljina preuzeo obveze iznad okvira utvrđenog proračunom, što nije u skladu sa zakonom. Također su zamjerili zapošljavanje na određeno vrijeme na period duži od 60 dana, kršenje Zakona o javnim nabavama i druge nepravilnosti.

Ovim se izvještajem bavi i Republičko javno tužiteljstvo.

Petrovićev mandat na čelu Bijeljine obilježio je i pokušaj opoziva, koji nije uspio, te on sada na krilima tog uspjeha ulazi u borbu za novi mandat.