MALE IZMJENE Najavljivan novi način izbora ustavnog suca iz FBiH, predloženo skoro isto rješenje kao postojeće

Zastupnički dom Parlamenta FBiH, akcize, Gorivo
Klix

Zastupnici Naše stranke, HDZ-a, SDP-a, NiP-a i HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine službeno su predložili Odluku o postupku izbora i imenovanja suca ili sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući na umu da će na jesen opet biti aktualizirano pitanje izbora sudaca u najvišu sudsku instituciju u državi, članovi vladajuće koalicije odlučili su formalizirati način izbora i tako promijeniti odluku iz 2005. godine, koja nije ušla u detalje o brojnim pitanjima koja su aktualna, piše Klix.ba.

Iako je zastupnik Naše stranke u PD PFBiH Mirsad Čamdžić najavljivao opširan dokument, koji bi omogućio transparentniji proces izbora sudaca Ustavnog suda BiH, od toga, prema ovom prijedlogu, neće biti ništa.

Prema službeno predloženom dokumentu, u koji je uvid imao Klix.ba, proces bi manje-više ostao apsolutno isti.

Jedina značajnija promjena je u članku 5., stavku (1), u kojem piše: "U skladu s prostornim kapacitetima, princip javnosti osigurat će se na način da se svim zainteresiranim zastupnicima, osobama iz znanstvene zajednice i drugim zainteresiranim osobama omogući pristup sjednici prilikom provođenja intervjua u dijelu dvorane predviđenoj za goste."

Međutim, u stavku (3) ovog članka piše: "Tijekom provođenja intervjua zabranjeno je korištenje mobilnih uređaja, odnosno aparata za elektroničku komunikaciju i snimanje". Drugim riječima, odgovori kandidata bit će tajna za javnost.

Podsjetimo, Čamdžić je u novim pravilima najavljivao puno više transparentnosti u ovom procesu.

"On jest malo složeniji, jest prošireniji, ali uključuje daleko više struku, uključuje javnost, intervjue, uključuje opciju da na tom intervjuu, kada budemo birali ustavnog suca ili sutkinju, budu prisutni i svi zastupnici, da predsjednici klubova mogu postavljati pitanja, da mi možemo vidjeti koga biramo u Ustavni sud. Mene zanima, kao socijal-liberala, kakav je stav tog suca o pobačaju, o ljudskim pravima, nekim drugim pitanjima i na osnovi toga će se bodovati i imenovati ustavni sudac,” poručio je tada Čamdžić.

Međutim, u predloženom dokumentu se većinom potvrđuje dosadašnji proces izbora sudaca iz FBiH u Ustavni sud BiH, a u članku 9. se napominje da se u Predstavnički dom može poslati samo prvorangirani kandidat, ali i kandidatska lista do četiri imena.

Podsjetimo, izbor Marina Vukoje izazvao je široku diskusiju u FBiH o tome kako se biraju suci Ustavnog suda BiH.

U prvi plan su izašle veze sada sudaca US BiH s HDZ-om, ali i činjenica da kandidati za ovo mjesto ne moraju ispunjavati mnogo uvjeta. Točnije, prema Ustavu BiH, moraju samo imati pravo glasa i biti "istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda."

Ova terminologija se koristi i u prijedlogu odluke kojeg su poslali članovi vladajuće koalicije u FBiH, točnije u članku 2.

Treba još istaknuti da je predloženo da se ova odluka, tj. prijedlog nove Odluke o postupku izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine razmatra po skraćenom postupku.

U skladu s Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sjednica ovog tijela s ovim prijedlogom trebala bi biti zakazana u roku od 14 dana od podnošenja ovog prijedloga, odnosno do 23. srpnja ove godine.