MAJSKO SUNCE Mamićevoj Jeleni dodijeljene dozvole za proizvodnju i status kvalificiranog proizvođača električne energije

Zdravko Mamić,jelena,ljubav
instagram

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je izdala tri dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije podnositeljima zahtjeva za hidroelektranu „Jabuka“, za dvije solarne fotonaponske elektrane „MAJSKO SUNCE 1“ i „MAJSKO SUNCE 2“, te za solarnu fotonaponsku elektranu „SILK 6 – 900 kW“ . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status kvalificiranog proizvođača stekli su „EKO-REM“  Sarajevo za jedan proizvodni objekt, Majsko sunce  iz Čitluka za dva proizvodna objekta i EnergEtica Sarajevo za tri proizvodna objekta.

O solarima Majsko sunce portal Hercegovina.info pisao je u više navrata.

Majsko sunce je tvrtka koja je osnovana 6. prosinca 2021. godine. Direktorica je djevojka Zdravka Mamića, Jelena Planinić koja je u osnivačkoj strukturi sa osnivačkim ulogom od 80 tisuća maraka.  

Tvrtka je 2023. godinu završila sa minusom od oko 83.000 KM, jer su prihodi bili 51.000 KM, a rashodi 135.000 KM.

Inače, Majsko sunce 1  će se graditi u naselju Vionica, općina Čitluk, te će biti ograničene instalirane snage 990 kW AC (1.300,20 kWp DC) i predviđene godišnje proizvodnje 1.791 MWh, dok će solarna fotonaponska elektrana Majsko sunce 2, niknuti vrlo blizu, također u naselju Vionica, općina Čitluk, ograničene instalirane snage 990 kW AC (1.259,28 kWp DC) i predviđene godišnje proizvodnje 1.737 MWh.

Usvojeni opći uvjeti za isporuku i opskrbu električnom energijom

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) usvojila je opće uvjete za isporuku i opskrbu električnom energijom. Kako su stupanjem na snagu Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine uvedene mnoge novine vezane za procedure i odnose svih sudionika u elektroenergetskom sektoru, kroz ovaj dokument su razrađene zakonske odredbe vezane za ovu materiju.

Pri izradi općih uvjeta vodilo se općim ciljevima rada propisanim Zakonom o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i ciljevima koji su mu postavljeni Zakonom o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, ali i principima na kojima se taj zakon zasniva.

Na sjednici je donesen i Pravilnik o metodologijama za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sustav i priključenje na zatvoreni distributivni sustav. Cilj je stvaranje poticaja za rad operatora distributivnog sustava na principima nediskriminacije i u uvjetima ugovornog uređenja odnosa među korisnicima distributivnog sustava i operatora distributivnog sustava.

Osim toga, doneseni su i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje tarifa za korištenje distributivne mreže kojim su stvoreni uvjeti za objektivno, transparentno i nediskriminirajuće utvrđivanje tarifa za korištenje distributivne mreže, te uspostavljanje javnog, efikasnog i ekonomičnog tarifnog postupka.

Usvojen je i Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje tarifa za korištenje zatvorenog distributivnog sustava čime je omogućeno objektivno, transparentno i nediskriminirajuće utvrđivanje tarifa za korištenje zatvorenog distributivnog sustava za sve korisnike.

Osim toga, na sjednici je odlučeno da se u postupak opće rasprave upute Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije i za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom. Zainteresirani imaju mogućnost da dostave svoje pisane komentare na nacrte dozvola do 9.8.2024. godine do 12:00 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektronsku adresu [email protected].

Tekst nacrta dozvola može se dobiti svakim radnim danom od 11:00 do 13:00 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu ili na internet stranici FERK-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.