LUDILO U MOSTARU Bit će zanimljivo vidjeti kakav će dojam predstava ostaviti na publiku

Press konferencija povodom premijere predstave u Narodnom pozorištu Mostar
Hercegovina.info

Narodno pozorište Mostar će u ponedjeljak, 14. listopada, na Maloj sceni "Studio 64", premijerno izvesti predstavu "Ludilo u ...", autora Eugena Ionesca, u režiji Gorana Damjanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava "Ludilo u ..." pravi je primjer kazališta apsurda, karakterističnog za Ionescov opus. Radnja predstave prati bračnu scenu koja se odvija u kontekstu građanskog rata, evocirajući odnos osobne i javne sfere. Spajajući humor i tragediju, Ionesco na jedinstven način potencira apsurdne situacije koje su istovremeno komične i kritički nastrojene prema društvenim normama.

Press povodom premijere u Narodnom pozorištu Mostar

Ionescova dijela rijetkost na našim daskama

Na današnjoj konferenciji za novinare, glumac Vedran Vilogorac izjavio je kako je rijetkost vidjeti Ionescova djela na pozornicama ovih prostora, te smatra kako će biti zanimljivo vidjeti kakav će dojam predstava ostaviti na mostarsku publiku.

''Stalo mije do toga kako će publika doživjeti ovu predstavu.  Nije bitno koliko će i hoće li publika reagirati smjehom, nego će mi biti bitno da publika prepozna priču i situaciju koje su uprizorene, ako je moguće da se poistovjeti s nekim od likova.  Jer ako predstava dovede da se poistovjetite s nekim likom ili prepoznate s nekim situacijama, za mene je ta predstava ispunila misiju'', istaknuo je.

Njegov kolega, glumac Damir Čobo, dodao je kako će ova predstava pružiti publici priliku da se preispita u kojem apsurdnom vremenu živimo.

''Moja uloga u ovome je da preispituje društvo, posebno patrijarhat kao nešto što nas je godinama kreiralo, do toga kako da se ponašamo i funkcioniramo jedni s drugima'', izjavio je Čobo.

Jubilarna 75. godišnjica Pozorišta

Ove godine Narodno pozorište Mostar slavi jubilarnu 75. godišnjicu. Tim povodom, direktor pozorišta, Emir Spahić, naglasio je kako unatoč brojnim problemima s kojima se susreću, pozorište ostaje utočište umjetnicima i svima koji prepoznaju važnost kulturnih i društvenih vrijednosti.

''Narodno pozorište  Mostar svjedok je vremena mnogih pozitivnih priča, i vjerujem da će tako i ostati. Trenutno se nalazimo u vrlo teškoj situaciji u pogledu samog funkcioniranja i vršenja misije pozorišta, a koje se ogleda kroz kroničan, već nedopustiv, nedostatak ljudskih kapaciteta. Dovedeni smo u poziciju da već u narednom mjesecu možda nećemo moći izvršavati svoju misiju ni u minimalnom obimu'', kazao je Spahić.

Ipak, Spahić je optimistično dodao da su nadležne institucije prepoznale taj problem i poduzele konkretne korake kako bi se u sljedećoj godini omogućilo pozorištu da prevlada trenutne izazove.

Press povodom premijere u Narodnom pozorištu Mostar

Predstava "Ludilo u ..." premijerno će biti izvedena u ponedjeljak, 14. listopada, na Maloj sceni "Studio 64" s početkom u 20 sati. U predstavi igraju: Nikolina Marić (k.g.), Vedran Vilogorac i Damir Čobo (k.g.). Prva repriza je već narednog dana, u utorak, 15. listopada, dok je druga repriza zakazana za petak, 18. listopada, u 20 sati.

Ulaz na premijeru moguć je isključivo uz pozivnicu. Cijena ulaznice za prvu i drugu reprizu iznosi 10 KM, dok učenici, studenti i umirovljenici ostvaruju popust te cijena ulaznice za njih iznosi 5 KM.

Ulaznice su dostupne na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 10:30 do 14:00 sati, a na dan igranja predstave od 10:30 do 14:00 sati te od 18:00 do 20:00 sati. Rezervacije su moguće putem telefona: 036/550-128, e-maila: [email protected], ili porukom na službenim stranicama Narodnog pozorišta Mostar na Facebooku i Instagramu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.