LOKALNI IZBORI U HERCEGOVINI Tko su kandidati za načelnike Trebinja, Nevesinja, Gacka i Bileće

Trebinje
Hercegovina.info

Nezavisne donose imena kandidata koji su se prijavili za 12 načelničkih i jednu gradonačelničku poziciju u hercegovačkim općinama u RS. Čak 36 kandidata nada se da će Središnje izborno povjerenstvo BiH u kolovozu potvrditi njihove kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mjesto gradonačelnika Trebinja borit će se tri kandidata. Ispred vladajućeg SNSD-a i stranaka koje su okupljene u koaliciju, novi mandat tražit će Mirko Ćurić.

Svoju snagu u Trebinju dobivenu na prethodnim izborima lista Za pravdu i red pokušat će iskoristiti time što je dobila šansu da kandidira Lazara Radana, a uz njega su stale sve stranke opozicije. Pored njih, kako saznaju Nezavisne, bit će i Ranko Vučinić, bivši član SDS-a, koji u trku ide kao neovisni kandidat.

Nakon Trebinja selimo se u općinu koja će imati najviše kandidata za načelnika u Republici Srpskoj. Riječ je o Višegradu, gdje će aktualni načelnik Mladen Đurević iz SNSD-a imati čak četiri protukandidata. Prvi je Predrag Drašković iz SNS-a, a pored njega, tri oporbene stranke su kandidirale trojicu kandidata, što je još jedna specifičnost.

Prema saznanjima Nezavisnih, Narodni front je kandidirao Savu Savića, SDS je izabrao Stefana Nikitovića, dok je PDP odlučio da kandidira Nemanju Šinikovića.

Još jedan aktualni načelnik traži nove četiri godine na vlasti. To je Milan Vukadinović iz Foče, a on se, kako saznu Nezavisne, ponovno kandidirao ispred SNSD-a. Opozicija će pokušati da vrati Foču preko Ognjena Bodiroge, narodnog poslanika iz SDS-a, a uz njega bi trebalo da stanu sve oporbene stranke.

Milenko Avdalović ponovno je izbor nevesinjskog SNSD-a, a na megdan će mu dva protukandidata. Opozicija podržava Strahinju Vujadinovića, još jednog predstavnika liste Za pravdu i red, a račune će pokušati  pomrsiti obojici Aleksandar Šiljegović, koji će, prema informacijama Nezaivisnih, biti neovisni kandidat.

Možda i najneizvjesnija izborna trka bit će u Gacku. SDS, koji je na prošlim izborima izgubio vlast u ovoj općini nakon 20 godina i pet mandata Milana Radmilovića, želi ponovno preuzeti kormilo, a kandidat je Vukota Govedarica, aktualni predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

SNSD nije želio ništa prepustiti slučaju kada je u pitanju protukandidat, pa je odlučeno da kandidat ne bude aktualni načelnik Ognjen Milinković, već Srđan Milović, predsjednik OO SNSD-a Gacko i nekada također narodni poslanik. Milovića bi trebalo da podrže stranke okupljene u republičku vlast. Ipak, treba reći da je do prije mjesec dana bila iznesena službena kandidatura Siniše Mandića, ispred Socijalističke partije Srpske, ali je ubrzo ona povučena u korist SNSD-ovog kandidata. Ne treba zaboraviti reći da će Gačani na raspolaganju imati još jednog kandidata. To je Srđa Bjelogrlić, sin pokojnog Radovana Bjelogrlića, bivšeg narodnog poslanika i nekada visokog funkcionera SNSD-a.

Novog načelnika dobit će i Berkovići, jer se Nenad Abramović, aktualni prvi čovjek ove općine, nije kandidirao. SDS je zamjenu za njega našao u Bojanu Samardžiću, koji je bio Abramovićev zamjenik u dva mandata. Protukandidat dolazi iz SNSD-a i to je Milovan Škrba.

SNSD i SDS, kako saznaju Nezavisne, jedini su koji imaju kandidate za načelnika Ljubinja, Istočnog Mostara i Čajniča. Stevo Drapić (SDS), načelnik Ljubinja, dobio je konkurenta u Boži Ćuzulanu (SNSD). Istočni Mostar birat će između aktualnog načelnika Bože Sjerana (SDS) i Gordana Račića (SNSD), dok će Goran Karadžić, aktuelni načelnik Čajniča (SDS-PDP) pokušati da osvoji mandat ispred Mirka Živkovića (SNSD).

Zanimljiva je situacija u Kalinoviku, gdje će građani birati između tri kandidata koja se prezivaju identično. Radomir Sladoje, načelnik ove općine, ispred SNSD-a, konkurente će imati u Đorđu Sladoju (SDS) te Vladi Sladoju (PDP).

Veselin Vujović, načelnik Bileće (SDS), kandidat je za novi četvorogodišnji mandat, a na listi će biti Miodrag Parežanin, kao kandidat SNSD-a, te Mihajlo Vujović, zajednički kandidat Ujedinjene Srpske i Srpske radikalne stranke.

Između dva kandidata birat će i građani Rudog. To su Dragoljub Bogdanović (SNSD) i Marko Novaković iz Narodnog fronta.

Za kraj smo ostavili Novo Goražde. Nešto manje od 2.000 birača moći će da glasa za tri kandidata, a kako neslužbeno saznajemo, to su Mila Petković (SNSD), koja je aktualna načelnica, kao i Jovana Kovačević (SDS) te Ferid Pleh (SDP).