LOKALNI IZBORI 2024. Donosimo popis biračkih mjesta u Mostaru i Stocu na kojima se primjenjuju nove tehnologije

Skener
CBS

Na predstojećim lokalnim izborima prvi put na 458 biračkih mjesta bit će primijenjene nove tehnologije koje podrazumijevaju biometrijsku identifikaciju, zatim autentifikaciju birača, te optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, kao i video-nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Skeneri stižu u Hercegovinu

"Upotreba optičkih skenera je procedura ubacivanja glasačkih listića u glasačku kutiju kroz optički skener koji automatski prebrojava rezultate glasanja, te omogućava direktnu transmisiju rezultata. Automatski prebrojani rezultati glasanja se nakon zatvaranja biračkih mjesta elektronski dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu'', naveli su u Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine.

Dakle, princip glasanja na mjestima gdje će biti optički skeneri podrazumijeva da birač nakon što se identificira, odnosno nakon što ga član biračkog odbora identificira, dobiva glasački listić koji popunjava, a zatim ga stavlja u posebnu fasciklu kojom se osigurava tajnost glasanja i uz pomoć te fascikle ga jedan po jedan ubacuje u optički skener. Nakon što birač ubaci glasački listić u optički skener, na ekranu skenera dobiva informaciju je li listić važeći ili nevažeći, nakon čega bira opciju želi li nastaviti ili prekinuti postupak glasanja. Ako potvrdi nastavak glasanja, glasački listić kroz optički skener ulazi u glasačku kutiju, a ako prekine postupak glasanja birač ima pravo tražiti od biračkog odbora izdavanje novog glasačkog listića.

Po devet biračkih mjesta u Mostaru i Stocu

 Ovaj pilot projekt predstavlja ključnu komponentu aktivnosti USAID-a „Potpora izbornom integritetu“ i bit će implementiran na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Što se biračkih mjesta u Mostaru tiče, skeneri će biti postavljeni na devet biračkih mjesta, na šest lokacija i to: Osnovna škola Gubavica, Osnovna škola Blagaj, Osnovna škola Potoci, Ekonomska škola, VI. osnovna škola, te u mjesnoj zajednici Goranci.

U Stocu će skeneri biti postavljeni na devet biračkih mjesta na sljedećim lokacijama: Dječji vrtić Stolac, Osnovna škola Stolac, Dom u Bobanovom, Vidovo Polje bb, Vatrogasni dom Stolac, te u Osnovnoj školi Crnići.

Skeneri

Središnje izborno povjerenstvo prekjučer je preuzelo 174 optička skenera u sklopu implementacije pilot projekta podržanog od USAID-a BiH.

Ukupna vrijednost preuzete opreme je oko pola milijuna dolara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.