LIVANJSKI HDZ-ovci IZMEĐU DVIJE VATRE Zašto su ugašene turbine vjetroparka Ivovik?

VE Ivovik

Prije samo par godina medijima u BiH vjetropark Ivovik najavljivan je kao investicija kineskih državnih tvrtki koja će otvoriti vrata energetskoj transformaciji BiH, koja će osvježiti lokalnu infrastrukturu i napuniti lokalne proračune. 

Najavljivano je i da će se otvoriti do polovine 2023. godine. Do današnjeg dana ništa od navedenog se nije dogodilo. 
Niti je vjetropark napunio proračune, niti se BiH energetski transformirala, niti je lokalno stanovništvo zadovoljno. 

VE IVOVIK
Otvorenje VE Ivovik, FOTO: HBŽ

Mještani svoje traže sudskim putem, a Livno čeka prihode. 


„Grad Livno očekuje prihode od koncesijske naknade, naknade od mjesečnog prihoda dobivenog za proizvedenu i prodanu električnu energiju sa turbina na prostoru Grada/Općine Livno, naknadu za pristupnu cestu na području Grada/Općine Livno i jednokratnu naknadu po stupu na prostoru istoimenog Grada“, naveli su u odgovoru iz Grada Livna. 

Nemaju odobrenje za priključenje

Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering najavljivao je još 2022. na Federalnoj novinskoj agenciji da će 130 milijuna eura težak vjetropark biti završen sredinom 2023. godine.

Liu Jiachen
Liu Jiachen, FOTO: Fena

VE Ivovik je najavljena kao do sada najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH. Na Summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) 2021. spomenuta je kao plod suradnje Kine i BiH. S vremenskim odmakom od samo dvije godine projektom se nitko od domaće vlasti ne hvali. 

Osim toga, turbine Ivovika još nisu upaljene.

Na stranici Elektroprijenosa vidljivo je da Ivovik još nema odobrenje za priključak, a u opisu se navodi da je korisniku dostavljena izmjena uvjeta za priključak. 

„Vjetropark Ivovik ima načelnu suglasnost Elektroprijenosa BiH za priključak na mrežu. Na internet stanici naše kompanije www.elprenos.ba možete preuzeti "Registar podnijetih zahtjeva Korisnika za priključak na prijenosnu mrežu" u kome se nalaze ažurirani podaci sa datumima podnošenja zahtjeva i izdavanja traženih dokumenata. Vjetropark Ivovik se nalazi pod rednim brojem 32 na Listi u Registru podnijetih zahtjeva korisnika za priključak na prijenosnu mrežu naponskog nivoa 110 kV, 220 kV i 400 kV“, navodi Jovana Mirković, glasnogovornica Elektroprijenosa BiH.

VE IVOVIK

 
Upitana da pojasni čemu se konkretno radi istaknula je da je Elektroprijenos BiH korisniku VE Ivovik d.o.o izdao uvjete za priključak VE Ivovik na prijenosnu mrežu koje je korisnik prihvatio.

VE Ivovik

 
„Nakon toga su korisnik i Elektroprijenos BiH sklopili Ugovor o priključku VE Ivovik na prijenosnu mrežu. Sljedeći korak u proceduri priključenja na prijenosnu mrežu, prema Pravilniku o priključku (Službeni glasnik BiH, broj: 95/08, 79/10, 60/12 i 83/17), je izdavanje Odobrenja za priključenje. Prema članu 24. Pravilniku o priključku, Odobrenje za priključenje se izdaje na temelju zahtjeva Korisnika i uz zahtjev se prilaže: Građevinska dozvola za VN postrojenje, Građevinska dozvola za priključak, Upotrebna dozvola za VN postrojenje i upotrebna dozvola za priključak.

Korisnik VE Ivovik d.o.o. nije podnio zahtjev za izdavanje Odobrenja za priključenje za VE Ivovik“, istaknula je Mirković. 

Sudar interesa

Naime, kako Hercegovina.info saznaje od dobro upućenih izvora, Kinezi su nakon terenskog obilaska dobili primjedbe koje trebaju otkloniti sukladno odobrenoj projektnoj dokumentaciji i rade na otklanjanju tih primjedbi, a nadaju se da bi mogli ovoga ljeta na mrežu, barem što se tiče Elektroprijenosa.

Međutim, postoji još jedan problem u cijeloj priči. Naišli su na otpor gdje se nisu nadali – u Livnu. Lokalna vlast u Livnu našla se odjedanput u vrtlogu geopolitičkih odnosa, između dvije vatre, stranke koja gura Kineze, te Zapada koji ih želi isključiti iz BiH.

VE IVOVIK

Rusija i Kina bile su i u fokusu sastanka Grupe G7 u Italiji, zbog podrške Kine Moskvi, a vanjski pritisak na kineske projekte primjetan je i u BiH. 

Znači pored situacije s Elektroprijenosom tu je još problem uporabne dozvole za priključnu trafostanicu i dalekovod koji koči Grad i pitanje vlasništva zemljišta koje još nije riješeno. 
 

Općinski sud u Livnu rješava sporove s Kinezima

Treća kočnica pokretanju turbina je otpor mještana. 

„Mještani Grada Livna koji tvrde da posjeduju parcele na području Ivovika, odnosno katastarske općine Dobro, su se obraćali jedinici lokalne samouprave vezano za isto, te su poduzete aktivnosti u cilju rješavanja ove problematike u suradnji sa Općinskim sudom u Livnu koji je nadležan za rješavanje pitanja vlasništva“, navode nam iz Grada Livna.

VE IVOVIK

Dakle, vlasnici zemljišta upustili su se u duge i mučne sporove. 

U sporu su s Ivovikom i tvrde da im je oteto zemljište. Zanimljivo, vjetropark Ivovik izignorirao je naš upit oko neotvaranja vjetroparka.

VE Ivovik

Prvo su nas uputili da im pošaljemo upit mailom što smo i učinili 13. svibnja ove godine, no ni nakon mjesec dana nisu odgovorili na pitanja kada se očekuje da bi vjetropark mogao početi s radom, zbog čega vjetropark nema konačnu suglasnost Elektroprijenosa za priključak na mrežu, koje su izmjene tražene od njih kao investitora kako bi dobili priključak za mrežu, te je li bilo kontakata sastanaka s mještanima koji se bune oko zemljišta i koji su zaključci. 

Kinezi na sajmu


Podsjetimo, Kinezi su u Hercegovinu ušli autoputem, pa produžili u višemilijunske investicije u Livno.

Sadržaj se učitava...

U poslove u Hercegovini, simptomatično je, uvlače nakon što im je ulaznicu dao Čovićev mostarski sajam, odnosno nakon što su bili partneri istoga (travanj 2019.).  

VE IVOVIK INFOGRAFIKA

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.