LIJEČNICI POZIVAJU NA IMUNIZACIJU Preminuo 18-godišnjak iz Zenice od morbila

Morbili
Facebook

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojske županije. Ovo je potvrdio dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Županijskoj bolnici Zenica (KBZ)”, rekao je dr. Kozica.

U razdoblju od 1. siječnja do 19. srpnja ove godine, ukupan broj oboljelih od morbila je 1.218 slučajeva, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDŽ. Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443, te Visokom - 185. Danas je u ovoj županiji nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju, javlja Fena.

“I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbila, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. Za isto razdoblje vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom na području ZDŽ iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se cijepi najmanje 95 posto djece koja nisu cijepljena”, ističe dr. Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprječavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

“Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojske županije koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli veliki kolektivni imunitet, te s toga imaju i manji broj oboljelih”, poručuju iz INZ-a.