KUPOVANJE VREMENA Umirovljenici najavili masovni prosvjed, Vlada FBiH ih pozvala na sastanak da pokušaju naći rješenje

umirovljenici
Hercegovina.info

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključak da poziva predstavnike Saveza udruženja umirovljenika FBiH na sastanak u utorak 17. rujna u 9 sati, kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje, saznaje Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva odluka je uslijedila nakon što su umirovljenici najavili masovne prosvjede ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Podsjećamo, oni su jučer najavili da će 17. rujna predati peticiju koja je potpisivana širom Federacije.

"Sve ovisi od toga šta će Vlada odlučiti. Ako se ogluše o naše zahtjeve, onda nam preostaje održati prosvjede, a naš Upravni odbor će u tom slučaju odrediti mjesto i vrijeme održavanja prosvjeda. Ako nas podrže u našim zahtjevima, jasno je da ćemo korigirati naše odluke", rekao je jučer Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Inače, umirovljenici traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje mirovina, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke košarice umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.