KRV NIJE VODA Mamićevoj kćeri izdano deset energetskih dozvola za gradnju solara kod Mostara

Iva i Zdravko Mamić

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije utvrdilo je nacrte energetskih dozvola za solarne elektrane instalirane snage od 1 MW do 22,5 MW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka u vlasništvu kćerke Zdravka Mamića, Ive Mamić  „IM SUNCE” d.o.o. zatražila je energetske dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana „IM SUNCE 2”, „IM SUNCE 3”, „IM SUNCE 21”, „IM SUNCE 22”, „IM SUNCE 23”, „IM SUNCE 24”, „IM SUNCE 25”, „TERA 1”, „TERA 2” i „TERA 3”, instalirane snage od 1,5 MW do 4,999 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od približno 73,724 GWh. Elektrane se planiraju graditi na području Pologa, kod Mostara.

Inače, tvrtka Ive Mamić, IM Sunce registrirana je u Čitluku, a energetske dozvole izdane su joj na rok od pet godina. 

Prema dokumentaciji, izgradnja ovih elektrana planira se do kolovoza 2025. godine. IM Sunce 2023. godinu završilo je u minusu od oko 108.000 KM.

Koncesijski ugovor za ove elektrane potpisan je 18. 06. 2024. godine između Hercegovačko-neretvanske županije i „IM SUNCE“ d.o.o., dok joj je Rješenje o izdavanju Urbanističke suglasnosti, broj: UPI-07/2-19-749/23 od 23.10.2023. godine, izdano od strane Odjela za urbanizam i građenje, Grad Mostar.

Zdravko Mamić dio je svojih ulaganja u solare prebacio na djevojku Jelenu Planinić, na čije je ime otvorena tvrtka Majsko sunce. Druga tvrtka koja je ulagala u solarnu energiju bila je Plavo sunce, i u njoj je Iva Mamić bila suvlasnica i prokuristica, dok je u IM Sunce vlasnica i direktorica, dok tvrtku zastupa Bilinovac Dijana.

Nacrti rješenja dostupni su OVDJE.

Na području Mostara još dvije tvrtke rade solare

Na području Mostara planira se i gradnja solarnih elektrana čiji je investitor tvrtka „H&L 001” d.o.o. Ova tvrtka zatražila je energetske dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana „FNE HL 01”, „FNE HL 02”, „FNE HL 03”, „FNE HL 04”, „FNE HL 05” i „FNE HL 06”, instalirane snage od po 4 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 7,238 GWh, te za „FNE HL 07”, „FNE HL 08”, „FNE HL 09”, „FNE HL 10”, „FNE HL 11” i „FNE HL 12”, instalirane snage od po 4,999 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 8,447 GWh.

Nacrt energetske dozvole utvrđen je i za izgradnju solarne elektrane „UNION 1”, instalirane snage od 1,50 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 2,2 GWh, koju tvrtka „UNION COMERC-CO” planira graditi na području Grada Zenice.

Nacrti dozvola za solarne elektrane EP BiH

Federalno ministarstvo gospodarstva i energetike pripremilo je nacrte energetskih dozvola za solarne elektrane koje planira graditi JP Elektroprivreda BiH. Radi se o solarnim elektranama „GRAČANICA 1” i „GRAČANICA 2”, instalirane snage od po 22,50 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od po 33.086 MWh, na području općine Bugojno.

Elektroprivreda je podnijela zahtjev i za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarne elektrane „PODVELEŽJE 3”, instalirane snage od 4,75 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 8,136 GWh, na području Grada Mostara.

Svi zainteresirani imaju mogućnost dostaviti pisane komentare na nacrte energetskih dozvola za solarne elektrane u roku od 15 dana od dana objave ovog obavještenja, putem pošte na adresu: Federalno ministarstvo gospodarstva i energetike, Alekse Šantića bb, 88000 Mostar ili na elektronsku adresu: [email protected].

Tekst nacrta energetskih dozvola može se preuzeti na internetskoj stranici Ministarstva, a status umješača u postupku izdavanja energetskih dozvola mogu dobiti sva zainteresirana pravna i fizička lica koja se pisanim zahtjevom obrate Ministarstvu do isteka roka za dostavu komentara na utvrđene nacrte energetskih dozvola.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.