KRENULA BERBA GROŽĐA U HERCEGOVINI 'Očekujemo jednu od najboljih godina ikad, cijene se neće puno mijenjati'

Berba trganje vinograd
Hercegovina.info

Ranije nego ikad, u Hercegovini je krenula berba grožđa. Vremenske prilike doprinijele su odličnom urodu, pa će berači i strojevi u vinograde ranije od uobičajenog. U vinogradima Hercegovina Vina berba je prošle godine, a i ranijih godina, krenula početkom rujna, dok je berba ove godine već započela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S berbom smo ove godine krenuli prije dva dana, točnije u srijedu. Započeli smo s vrancem, a u punom kapacitetu nam berba kreće od ponedjeljka, točnije 19. kolovoza. Radili smo analize žilavke, s njenom berbom krećemo pak od 25. kolovoza. Do sada je berba u Mostaru uvijek započinjala od 1. rujna ili kraja kolovoza. Nismo puno ove godine uranili, no ipak je ranije", kaže za Hercegovina.info voditelj proizvodnje u Hercegovina Vino Mario Miličević.

Grožđe

Stanje na plantažama je odlično.

"Prezadovoljni smo stanjem. Suša nas nije pogodila, budući da imamo veliki sustav navodnjavanja. Nema nikakvih problema kada su u pitanju bolesti grožđa. Sve ide normalnim tijekom i nije ubrzano zbog suše. Očekujemo jednu od najboljih godina otkada radimo, i po parametrima i po prinosima".

Sve sorte dale su više no dobar urod, no berba je po redoslijedu.

"Prvo nam ide berba vranca, pa žilavke, a zatim trnjak i cabernet. Stanje sa svim sortama je fenomenalno".

Grožđe

Oni manji vinogradari i vinari koji nemaju sustav navodnjavanja imat će možda neke manje probleme.

"Drugi vinari koji nemaju sustav navodnjavanja su malo pogođeni zbog suše, pa grožđe zrije nekim neprirodnim putem, ubrzano. Vidjet ćemo se kako će se to odraziti na njihova vina. No, ništa se ne zna dok se sve ne završi. Bitno je samo da se odradi berba kako grožđe ne bi dehidriralo.

Kada je riječ o cijenama grožđa i vina, one se neće puno mijenjati.

"Cijene će kod nas biti jednake kao i lani, no primjetno je da su one negdje porasle za 10 ili 20 posto u odnosu na prošlu godinu kada ga je većina bila prodana za 2 KM po kilogramu. Kada je riječ o vinu, njegova cijena je prošle godine bila između 6 i 7 KM. I tu je moguć porast za 10 ili 20 posto s obzirom na poskupljenje svega ostalog", kazao je Miličević.

S obzirom na poskupljenje svih repromaterijala, radne snage i svih ostalih osnovnih potrepština, može se reći kako su cijene ostale pristojne u odnosu na kvalitetu onoga što vinogradi i vinari na kraju plasiraju prema tržištu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.