KRAĐA TRADICIJE U BUSOVAČI Članovi Napretka izašli na prosvjed, traže da im se vrate uzurpirana zgrada i narodne nošnje

Busovača prosvjed
scena.ba

Sinoć su u Busovači održani prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulicu su izašli članovi HKD “Napredak” podružnica Busovača, točnije punoljetni članovi, koji su najavili prosvjede zbog svih onih radnji koje je u posljednjih 10 mjeseci činio i čini Bojan Petrović, kojega optužuju kako im je ukrao ime i naziv društva.

Kako je i najavljeno, jučerašnji protest krenuo je okupljanjem ispred zgrade općina Busovača i u mirnom mimohodu uz hrvatske tradicionalne pjesme, završio ispred ”otete” zgrade Napretkovog hrvatskog doma, piše Scena.ba

Folkloraši i oni koji su smogli snage dati podršku, unatoč silnim pritiscima, čitavo vrijeme isticali su transparente na kojima su otvoreno prozivali Bojana Petrovića, osobu koja je, kako tvrde svjesno lažirala skupštinu u mjesecu siječnju, te nakon što je razriješen od strane Središnje uprave, 14. 02. 2024. pokušao izmijeniti i naziv društva, te na taj način prisvojiti i zgradu i kompletnu imovinu HKD ”Napredak” podružnica Busovača.

Busovača prosvjed

Nakon što ga je napustilo kompletno članstvo društa i dobilo suglasnost od Središnje uprave da nosi ime HKD NAPREDAK, Petrović je i dalje nastavio onemogućavati rad jednog od najvećih folklornih sastava, te uskratio im i dugogodišnje nabavljene tradicionalne nošnje. Nakon niza upozorenja, Petrović se odlučuje na još jedan nevjerojatan potez. Svjesno, ”krade” Međunarodnu smotru folklora ”Srce Središnje Bosne”, koja se trebala održati po 12. put.

Za taj događaj čak je zatražio i financijska sredstva od svih relevantnih institucija. Sve ovo gore navedeno, razlog je što se busovačka javnost otvoreno usprotivila ovakvim nezakonitim i moralno upitnim postupcima Bojana Petrovića. U svemu ovome, nisu ga zaustavili ni pokrenuti sudski procesi, kao ni otvorene istrage u tužiteljstvu, upravo zbog lažiranja skupštine.

Stanovnici Busovače, prije svega Hrvati, nisu imali izbora nego su sinoć po prvi put u povijesti, javno prosvjedovali protiv Bojana Petrovića i osoba koje sjede u lažiranom upravnom odboru. Prosvjedi su protekli mirno, a posebno su javnost na društvenim mrežama ganuli trenuci kada su busovljaci otpjevali interpretaciju poznate pjesme ”Inati se Slavonijo” na način da su pjevali ”Inati se Busovačo”.

Folkloraši su pred Napretkovim domom uzvikivali ”vratite nam naše” i pjevali tradicionalne pjesme svoga naroda. Folklornom sastavu Busovača stigla je potpora više od stotinu društava, koje čuvaju i njeguju tradiciju svoga naroda. Prosvjednici su u vrlo oštrim istupima pozvali državno tužiteljstvo i sve institucije na sankcioniranje Bojana Petrovića i onih koji su svjesno, zajedno s njim, lažirali dvije nepostojeće skupštine.

Kako ovo nije kraj, govori i činjenica kako će se folklorni sastav HKD Napredak Busovača i svi članovi jedne od najvećih Naprekovih podružnica, u sljedećem periodu pismeno obratiti svim Međunarodnim institucijama, Ambasadama, svim medijima, institucijama u FBiH, kao i svima onima koji mogu na bilo koji način pomoći u njihovoj istinskoj i pravednoj borbi za povratak zgrade pod okrilje Središnje uprave HKD Napredak.

Na ovaj način, završeni su prvi, no očito ne i zadanji mirni prosvjedi, koji su imali za cilj sačuvati Napretkovu imovinu.

Povijesni je ovo događaj i za ovo društvo, jer HKD Napredak jedno je od temeljnih društava u BIH, poznato je po svojoj stoljetnoj borbi za očuvanje hrvatske kulture i tradicije i činjenici kako su u prošlom sustavu ljudi bili likvidirani na bilo koji način, samo zato što su čuvalli i štitili imovinu Napretka.

Očito je da naslijeđe takvog sustava baštini Petrović, koji su uz pomoć jedne vrlo važne institucije, dobili upis u sudski registar isti dan.