KONTROLE FORMIRANJA CIJENA Trgovci u RS-u dobili 150.000 KM kazni

Mlijeko trgovina police
Ilustracija

Zbog prekoračenja marži inspekcija u Republici Srpskoj izrekla je trgovcima kazne u ukupnom iznosu od 150.000 KM, a kako su istaknuli iz Inspektorata RS, do sada je izvršena 61 kontrola u trgovačkim objektima od čega su u 15 slučajeva utvrđeni propusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon stupanja na snagu nove Uredbe o određivanju marže u prometu proizvoda početkom mjeseca svibnja, republička tržišna inspekcija započela je s kontrolama primjene navedene Uredbe.

"Odstupanja su utvrđena kod različitih vrsta proizvoda od zamrznutog povrća, mliječnih proizvoda, sredstava za održavanje higijene i drugo. Iako su utvrđena prekoračenja najčešće iznosila oko 10 pfeninga, svako odstupanje od propisane marže predstavlja prekršaj i osnovu za izricanje propisane kazne", naveli su u priopćenju.

Kako su podsjetili, za nepridržavanje definiranih marži propisana je kazna u iznosu od 7.000 KM do 10.000 KM za pravnu osobu, od 3.000 KM do 5.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi i od 3.000 KM do 6.000 KM za poduzetnika.

"U skladu sa zakonskim ovlaštenjima inspekcijski organi mogu izreći samo najniže definirane kazne, dok veće kazne mogu izricati sudovi", stoji u priopćenju.

U navedenim kontrolama inspektori su u prodajnim objektima konstatirali i druge vrste nepravilnosti koje su se odnosile na izdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga, evidencija i slično, te su po toj osnovi trgovcima izrečene i kazne u iznosu od 16.400 KM.

"Donošenjem nove Uredbe značajno je proširena lista i obuhvat proizvoda kojima je ograničena marža i mišljenja smo da se resorno ministarstvo prilikom izrade spomenute Uredbe vodilo realnim pokazateljima i procjenama o potrebama potrošača. Republička tržišna inspekcija će i u narednom razdoblju nastaviti s kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala", naveli su iz Inspektorata RS.