KONJIC I JABLANICA Stručne komisije procjenjuju štetu, volonteri i radnici na terenu

Donja Jablanica, Zlate i Buturović Polje
hercegovina.info

Gradski stožer civilne zaštite Grada Konjica aktivno rukovodi operacijama zaštite i spašavanja na područjima pogođenim nedavnim poplavama i klizištima. Tri stručne komisije neprestano su na terenu, procjenjujući štetu, dok su svi raspoloživi resursi usmjereni na obnovu putnih komunikacija. Građevinska mehanizacija je konstantno angažirana u tim naporima, a naglasak je na obnovi cesta prema izoliranim naseljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općini Jablanica, opskrba električnom energijom je gotovo u potpunosti vraćena, osim manjeg dijela Donje Jablanice. Vodovodne mreže su u procesu popravka, a radnici BH Telecoma obnavljaju telekomunikacijske linije. Prekid putne komunikacije s nekoliko naselja i dalje predstavlja izazov, no radovi na raščišćavanju ruševina intenzivno se nastavljaju. Volonteri i lokalne vlasti udružili su snage kako bi omogućili prolaz kroz zahvaćene puteve i očistili objekte oštećene u poplavama.

Posebna pozornost posvećena je osposobljavanju magistralne ceste M-17-5 koja povezuje Jablanicu s Blidinjom, a stručne ekipe konstantno vrše procjene terena te daju preporuke za daljnje aktivnosti. Humanitarna pomoć u obliku hrane i lijekova kontinuirano stiže stanovnicima pogođenih područja, osiguravajući osnovne potrebe dok se radovi na obnovi nastavljaju.

Operativni centar civilne zaštite HNŽ-a, koji vodi ove akcije, također je najavio nastavak radova na raščišćavanju i obnovi u mjestima poput Zlata, Mirki, Čehari i Čivelji, te dodatnim ruralnim područjima koja su pretrpjela znatne štete od poplava.

Nakon prirodne katastrofe koja je pogodila širi prostor, cilj je što brže osigurati sigurne uvjete za stanovništvo te obnoviti ključne infrastrukturne objekte.