KONAČNO ZELENO SVJETLO Republika Srpska prihvatila europski broj za hitne slučajeve

112 broj za hitne slučajeve
Ilustracija/Unsplash

Vlada Republike Srpske konačno je prihvatila 112 kao jedinstveni broj za sve hitne slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim smo korak bliže ispunjavanju još jednog od uvjeta na europskom putu. Zašto baš sad, a ne ranije jedno je od ključnih pitanja za vlasti u Banjoj Luci koja je odbijanje jedinstvenog broja izjednačavala s pitanjem opstanka Republike Srpske.

Iznenađujuće i u tišini, bez velike pompe priopćeno je kako pitanje oko kojega se više od desetljeća lome koplja u Bosni i Hercegovini, konačno prihvaćeno. Europski broj za hitne slučajeve, konačno je dobio zeleno svjetlo u Banjoj Luci, javlja N1.

“Vlada Republike Srpske je suglasna s Nacrtom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve '112'''.

Ovo pitanje bilo je jedno od tri zbog kojih je Bosna i Hercegovina u srpnju ostala bez 140 milijuna maraka koliko joj je bilo namijenjeno europskim Planom rasta. Iako tehničko, od strane vlasti u Banjoj Luci je odbijano zbog tvrdnje o prijenosu nadležnosti.

“Generalno politika u BiH ima taj neki talent da od stvari koje su prilično tehničke, jednostavne i jasne naprave politički problem. Sad naravno, uvijek postoji mogućnost, pogotovo u RS uvijek su bili jako vješti političari da nešto što možda nije tema, naprave oko toga problem da bi dobili neki ustupak na nečemu što im puno više znači”, kazao je novinar Dejan Šajinović.

To je moguća matematika kojom su se političari vodili, ali vijest o usvajanju jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve neobična je zbog toga što je potencijalni pristanak na broj 112 izjednačavan s opstankom Republike Srpske.

“Predsjednik Vlade ili bilo tko, tko bi potpisao jednu takvu mjeru u suštini bi potpisao ukidanje Republike Srpske”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Ali dan poslije Vladine odluke, Republika Srpska i dalje postoji, pa sada i oporba prisjećajući se ove premijerove izjave, pita - čemu prethodna desetljeća odbijanja u suštini tehničkog pitanja?

“Trebalo bi ga sad pitati, onako ljudski, što ćemo sad? Jer očigledno da on sjedi u onoj zgradi, nazove ga Dodik i kaže 112, stop. I on drži to, neće da pusti, kad ga je nazvao jučer i rekao pusti ono, on je sazvao sjednicu Vlade i to pustio”, kazao je Igor Crnadak, šef kluba zastupnika PDP u NSRS.

Politički požar koji je po vlast izazvan pristankom Vlade na broj 112 gasi ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, tvrdnjom da od prijenosa nadležnosti neće biti ništa.

“Riječ je o jedinstvenom ili istom broju 112 za hitne slučajeve, a ne o jedinstvenom ili centraliziranom sustavu 112”, rekao je Siniša Karan, ministar unutarnjih poslova RS.

To znači da će u Bosni i Hercegovini postojati najmanje dvije odvojene centrale - jedna u Republici Srpskoj, druga u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Broj 112 u BIH još nije aktivan, premda je u Europskoj uniji zapravo obveza svih zemalja članica kako bi se osigurana usluga svim građanima u hitnim slučajevima. Uvođenje jedinstvenog europskog broja obveza je svih zemalja koje pretendiraju biti članice Europske unije.”

Na usvajanje ovog broja Bosnu i Hercegovinu obvezuje ne samo europski put, već i direktiva o univerzalnoj usluzi za pružanje pomoći u hitnim slučajevima. 112 je univerzalan broj u većini europskih zemalja pa bi njegovo uvođenje olakšalo boravak turistima, ali i brojnim građanima koje u slučaju potrebe više brojeva može zbuniti.

Jedan broj za sve hitne službe Hrvatska je uvela još 2005., deset godina poslije to su učinile i Srbija i Crna Gora. Iskustva svake od zemalja u pravilu su bila pozitivna. Jedinstveni broj olakšao je i ubrzao prijenos informacija, a hitnim službama omogućio učinkovitije reagiranje i bolju koordinaciju.