KOLOVOZ OPONAŠA SRPANJ Hercegovina pod novim toplinskim valom, slijede jake vrućine i suša

Mostar, paklene vrućine, vrućine, Mostar, paklene vrućine, tropske noći, vlada Federacije BiH, upute, vrućine, ljetna vrućina, paklene vrućine

S jučerašnjim danom u Hercegovinu je stigao novi, dugotrajniji toplinski val, a iako četvrtak donosi povećanu vjerojatnost za pojavu pljuskova praćenih grmljavinom u većem dijelu tople Hercegovine, to neće prekinuti toplinski val, kao ni dojam vrelog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na visoke temperature i energiju u atmosferi, ne smije iznenaditi ni pojava nevremena, upozoravaju stručnjaci, koje je prema većem dijelu modela najvjerojatnije na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine, a očekivano najmanja vjerojatnost za pojavu nestabilnosti na - jugu i jugoistoku Hercegovine.

„Od petka slijedi dominacija toplinskog vala uz nastavak suše i temperature zraka do 41 stupanj. Ljeto, kao da se ne želi predati, pa kolovoz pokušava oponašati srpanj, koji je prema najnovijim mjesečnim analizama bio jedan od najtoplijih od kada postoje mjerenja. Nije oboren rekord po pitanju broja tropskih noćiju, ali je zato u Mostaru oboren rekord u konstantnom broju niza dana sa temperaturama u iznosu od 40 stupnjeva i više“, napisano je na stranici Hercegovina Meteo.

Maksimalna izmjerena temperatura zraka u ovom gradu za mjesec srpanj je iznosila 41,5°C, što je ujedno i maksimalna izmjerena temperatura zraka u 2024. godini.

Srpanj će se pamtiti

„Prosječna maksimalna temperatura zraka ovog mjeseca iznosila je visokih 37,4°C, a rekordan broj dana sa izmjerenim četerdeseticama čak njih 12. Čak 29 dana je bilo sa temperaturama višim od 30°C, a 26 sa višim od 35°C, što je pak zapanjujuć podatak. Međutim nestabilnosti u pojedinim danima uspjele su skupiti ukupnu mjesečnu sumu od 18 mm“, napisano je u tekstu.

Mjesec koji je za nama ostat će upamćen po jednom od najdugotrajnijih toplinskih valova.

Građanima se preporučuje dodatna pažnja i mjere opreza kako bi se zaštitili od ekstremnih vremenskih uvjeta koji će obilježiti nadolazeće dane.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.