VIDEO  Koljeno policajca na vratu poljoprivrednika, ministar tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

Policajac udario poljoprivrednika u Odžaku
FTV

Ministar unutarnjih poslova Posavske županije Đuro Delić odgovorio je Parlamentu Federacije BiH nakon što je iz Zastupničkog doma, točnije od zastupnika Admira Čavalića, stiglo pitanje o tome što je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca prema poljoprivredniku u Odžaku tijekom mirnih prosvjeda održanih 4. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanima me je li tijekom prosvjeda poljoprivrednika u Odžaku zabilježena prekomjerna upotreba sile od strane nekih policajaca? Konkretno, stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika – što je vidljivo na jednom od video snimki dostupnih na društvenim mrežama. Zanima me je li proceduralno dopušteno postupanje 'koljenom na vrat' (koje može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozlijeđene osobe)?" – postavio je pitanje Čavalić.

"Osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile"Policajac udario poljoprivrednika Odžak

Ministar Delić je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a PŽ dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile zapovjedniku policije, u kojem se navodi da je početno izvješće o upotrebi sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile, sačinjeno od strane rukovoditelja organizacijske jedinice, dostavljeno pravodobno.

Sadržaj se učitava...

Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prisile proveden je u skladu s člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PŽ, te člancima 4., 7. i 9. Pravilnika o upotrebi sile. Također, iz izvješća o upotrebi sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile – odgovorio je ministar Delić.

Inače, lokalni poljoprivrednici su prosvjedovali u Odžaku u sklopu višegodišnje borbe za državno poljoprivredno zemljište, a prosvjedi su kulminirali nakon što su policajci brutalno savladali jednog poljoprivrednika.