KOALICIJA POD LUPOM POZIVA Onemogućiti onima kojima se dokaže krađa na izborima da zamijene zatvorsku novčanom kaznom

Izbori u BiH
Ilustracija

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ podnijela je inicijative za izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine s ciljem da se zatvorska kazna za izborne krađe i prijevare ne može zamijeniti novčanom kaznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza Koalicije „Pod lupom“ pokazala je da je trenutni kazneni sustav nedovoljno strog i da omogućava ponavljanje kaznenih djela bez adekvatnih sankcija.

Naime, počinitelji kaznenih djela u oblasti izbornih prijevara mogu izbjeći zatvorsku kaznu do godinu dana tako što je zamijene novčanom kaznom. Ova praksa ne samo da je nepravedna, već je i opasna po integritet izbornog procesa u BiH. Umjesto da se suoče sa ozbiljnim posljedicama za počinjena kaznena djela, počinitelji izbornih krađa su često nagrađeni blagim kaznama koje ne odražavaju ozbiljnost njihovih kaznenih djela. To potkopava povjerenje građana u izborni sustav, ali i pravosudni sustav BiH u cjelini, te otvara put za ponavljanje kaznenih djela u oblasti izbornih nepravilnosti.

Prema podacima do kojih je Koalicija "Pod lupom" došla analizirajući sudsku praksu za izborne krađe i prijevare, u razdoblju od 2020. pa do 2023. izrečene su kazne zatvora, međutim, u praksi se događa da počinitelji kaznenih djela ne provedu nijedan dan u zatvoru. Iako su osuđeni za prijevaru pri glasovanju, trgovinu utjecajem, povredu slobode odlučivanja, uništavanje izbornih isprava, krivotvorenje isprava i slično, postojeći sustav je omogućio prekršiteljima da prođu bez ikakvih ozbiljnijih posljedica, te da zamijene izrečenu kaznu zatvora novčanom ili da dobiju uvjetnu kaznu.

Koalicija „Pod lupom“ smatra da treba onemogućiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom za počinitelje kaznenih djela koja se odnose na izborne krađe i prijevare, kojima se narušavaju osnovni stubovi demokracije i ljudskih prava.

Iz Koalicije „Pod lupom“ naglašavaju da je Kazneni zakon BiH propisao da ne postoji mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za počinitelje kaznenih djela protiv integriteta BiH, kao i za neka druga kaznena djela, te stoga kaznena djela koja ugrožavaju izborni proces na svim razinama u BiH treba tretirati na potpuno identičan način.

Strože sankcioniranje kaznenih djela u vezi s izborima u BiH doprinosi prevenciji budućih kaznenih djela i odvraćanju mogućih počinitelja istih, a stroža kaznena politika može itekako doprinijeti vraćanju i održavanju povjerenja građana u izborni sustav, te u pravosudne institucije na svim razinama u BiH.