KNEŽEVO Gdje je nestala šuma?

Kneževo
misbih.ba

ŠG „Čemernicu“ obilježilo je puno afera vezanih za šumu, točnije za krađu iste, a najveći dio datira iz 2020. i 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u veljači 2022. Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i Policijska uprava Banja Luka podnijeli su Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela na štetu Šumskog gospodarstva “Čemernica“ Kneževo.

Među osumnjičenima su se našli i Njegoš Radić, tadašnji vršitelj dužnosti direktora ŠG “Čemernica”, Duško Laketić, bivši direktor, Ranko Ćelić, rukovoditelj u Radnoj jedinici “Cvrcka” i Ljiljana Aćimović, projektant u Šumskom gospodarstvu, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja.

Ako ste se pitali je li se krađa nakon toga nastavila, odgovor je potvrdan.

Infoveza portal već je pisao o Izvještaju službe unutarnje kontrole od 24.9.2021. godine, u kojem su, između ostalog, utvrđene i opisane nepravilnosti.

„Utvrđeno je da je kod gotovo svih otpremljenih ŠDS-a evidentiran veći promjer u odnosu na promjere evidentirane u knjigama premjerbe drveta. Utvrđeni volumen iz otpremnih iskaza veći je za 28,3 kubna metra, ili 14 posto u odnosu na volumen iz knjiga premjerbe. Kontrolnim premjerom sortimenata u navedenom odjelu utvrđen je volumen veći za 2,8 kubnih metara ili sedam posto u odnosu na zapreminu iz knjiga premjerbe. Također je utvrđeno da su dva sortimenta otpremljena prije nego što su zapravo zaprimljena“, navodi se u izvještaju.

Također, radnici su izvršili analizu nekoliko stotina trupaca (uglavnom prve klase) i ustanovili razliku od oko 12% između primljene i otpremljene drvne mase, koja je otuđena od strane onih kojima je bila povjerena na upravljanje. Analiza trupaca izvršena je u odjelu broj 2. RJ „Cvrcka“, gdje su radovi izvođeni od veljače do svibnja ove godine.

Portal Gerila pisao je o nestanku 1.000 kubika drvne mase, a zanimljivo je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske nikada nije odgovorilo na pitanja Gerila info o navodima dijela radnika Šumskog gospodarstva Čemernica Kneževo da je u tom gospodarstvu samo tijekom 2022. različitim mjerenjima načinjena ogromna financijska šteta tom gospodarstvu. Pitanja o događajima u Čemernici ignorirali su i u javnom poduzeću Šume Republike Srpske.

Šume Republike Srpske prošle su godine pokrenule i disciplinski postupak protiv vršitelja dužnosti direktora Šumskog gospodarstva Čemernica Kneževo Njegoša Radića (SNSD). Ovo javno poduzeće pokrenulo je disciplinski postupak protiv direktora jednog od svojih šumskih gospodarstava zbog nepostupanja po Izvještaju iz prosinca 2022. godine.

Unutarnja kontrola tada je utvrdila da je Šumsko gospodarstvo Čemernica za vlastite potrebe, za grijanje svojih prostorija, otpremilo 196,10 kubika ogrjevnog drveta, od čega 71,10 kubika oblog drveta, 106 kubika prostornog drveta i 19 kubika celuloze. Međutim, kontrolom na skladištu zatečeno je ukupno 95 kubika ogrjevnog drveta, dok ostatak nije dovezen na skladište. Na skladištu nije pronađen niti jedan kubik oblog drveta (trupaca), iako je službeno preuzeto 71,10 kubika. Velika je razlika između onoga što piše da je uzeto za grijanje službenih prostorija i onoga što je pronađeno na terenu.

Bivši načelnik općine Kneževo Milan Komljenović za Infovezu tvrdi da se u Kneževu u protekle četiri godine ništa nije promijenilo.

„Da budem potpuno otvoren, nije se ni moglo. To je zato što su akteri ostali isti, a oni 'love' kao što su lovili i do sada – u mutnom. Da bi se dogodio bilo kakav pomak, prvo treba promijeniti aktere. Dakle, oni su nastavili kao i prije, što se tiče korupcije, ali i u domeni ilegalne eksploatacije šuma. Kneževo je nekada kao svoje primarno bogatstvo imalo ljude, stručnjake, ali koji su zbog okolnosti i političkih događanja napustili naše mjesto. Od prirodnih bogatstava tu je bila šuma koja je danas na Čemernici devastirana“, kategoričan je Komljenović.

Također smatra da je za prijeko potrebnu promjenu u ovoj općini prvo neophodna promjena svijesti građana.

„Vlast je, nažalost, uspjela od slobodnih ljudi napraviti robove, i to je najveći zločin prema vlastitom narodu. Najveća opasnost je to što su izbori kupljeni, odnosno izbori u Kneževu danas predstavljaju legalizaciju unaprijed pripremljene izborne prevare koja se ogleda u manipulacijama, kupovini glasova i slično“, ističe Komljenović.