KINEZI PREUZIMAJU ŽELJEZNICE RS? Na pomolu novi netransparentni poslovi s kineskim investitorima

Željeznice RS
Impuls portal

Željeznice Republike Srpske uskoro bi pod netransparentnim uvjetima mogle postati vlasništvo investitora iz Kine, tvrde izvori Impuls portala. U prilog ovoj tvrdnji idu i sastanci koje su s potencijalnim kineskim investitorima u proteklom razdoblju imali predstavnici Vlade RS i ovog javnog poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem svibnja mjeseca u Kini su boravili resorni ministar Nedjeljko Čubrilović i Slađan Jović generalni direktor ŽRS gdje su se sastali s predstavnicima kompanije China Railway International Co.,Ltd (CRI). Jedino što je javnost s tog sastanka saznala jest da je ova kompanija koja se bavi izgradnjom željezničke infrastrukture „ozbiljno zainteresirana“ za investicije u željeznički promet RS.

Međutim, još u rujnu prošle godine ministar Čubrilović je s drugom kineskom kompanijom, Qiqihar Rolling Stock Co.LTD (CRRC), potpisao memorandum o „suradnji na jačanju i unaprjeđenju radioničkih kapaciteta“ Željeznica RS. Ovim memorandumom, stvoreni su uvjeti za nabavku lokomotiva i vagona od kineske kompanije, čime se unaprijed eliminira moguća konkurencija, tvrde stručnjaci iz oblasti javnih nabavki.

Javna tajna

Zanimljivo je da ministar i menadžment ŽRS vode razgovore s kineskim kompanijama o pojedinim dijelovima Željeznica RS, iako proces restrukturiranja ovog javnog poduzeće još nije završen. Tek okončanjem tog procesa ŽRS bi trebale biti pretvorene u holding koji se sastoji od tri zavisna poduzeća, tako da bi infrastruktura bila odvojena od putničkog i teretnog prometa.

Nisu problem investicije koje bi više nego dobro došle ovom prezaduženom poduzeću, kažu sugovornici, problem je način na koji se i ovaj put sve skriva od očiju javnosti, pa i rizici koje poslovanje s kineskim investitorima sa sobom nose.

Prilikom potpisivanja memoranduma s predstavnicima kompanije CRRC u rujnu prošle godine ministar Čubrilović je rekao da je taj dokument rezultat „uspješne suradnje Ministarstva prometa i veza Republike Srpske i kompanije CRRC, što će doprinijeti dalјem razvoju, unapređenju i realizaciji strateških planova iz oblasti želјezničkog prometa“.

Otprilike to je sve što je javnost do danas mogla saznati o prirodi suradnje s ovim mogućim investitorom. O iznosu investicije, rokovima, a pogotovo o načinima na koja bi ona bila realizirana nije bilo riječi.

Ista situacija ponovljena je i krajem svibnja nakon sastanka s predstavnicima (CRI).

O javnosti nepoznatim detaljima odgovore nismo dobili ni od ministra Čubrilovića, koji nije odgovarao na pozive, a ni na upućena pitanja.

Nešto otvoreniji za razgovor bio je generalni direktor ŽRS Slađan Jović.

On negira da je s kineskim investitorom bilo razgovora o privatizaciji Željeznica. Međutim, već iduće godine očekuje početak „izvođenja radova“ na infrastrukturi i nabavci voznih sredstava. Očekuje i da će u prvoj fazi biti realizirana investicija vrijedna oko 100 milijuna eura.

„Nismo razgovarali na temu privatizacije, mi smo razgovarali da obnovimo kako našu infrastrukturu na kojoj gazduje RS, tako isto da vozna sredstva u pogledu vučnih vozila odnosno lokomotiva, a isto tako putničkih garnitura da poboljšamo i unaprijedimo pučki promet u RS“, rekao je Jović Impulsu.

Međutim, prethodno, kako je potvrdio mora biti okončan proces rekonstrukcije poduzeća.

Kinezi preko reda

Kako je još početkom svibnja najavio izvršni direktor ŽRS, Dragan Zelenović, u tom poduzeću bi do kraja ove godine trebao biti završen proces restrukturiranja.

Ovaj proces, koji se provodi još od 2017. godine uz pomoć 100 milijuna maraka kredita Svjetske banke, trebao je biti okončan do kraja 2021. Međutim svi rokovi su probijeni.

Treba napomenuti i da su prošlu godinu ŽRS okončale s kumuliranim gubitkom od oko 143 milijuna maraka.

Planom restrukturiranja predviđena je i konverzija duga u kapital. Na ovaj način bi, kako je najavljeno, RS trebala postati vlasnik više od 90 posto akcija Željeznica.

Na taj način bi, tvrde naši sugovornici, bio pojednostavljen put kineskom preuzimanju ovog poduzeće, a Vladi RS za davanje garancija bankarima.

„Kako je moguće da se razgovara s dva navodna investitora iako nije završeno restrukturiranje poduzeća i još se ne zna hoće li i kako proces biti okončan. Što mi trebamo dati Kinezima kao garanciju za te investicije? To bi ministar trebao priopćiti“, kaže naš sugovornik iz ŽRS (ime poznato redakciji). Prema njegovim tvrdnjama, postoji ozbiljna opasnost da RS istovremeno proda ŽRS u bescjenje, a istovremeno založi svoju imovinu kao garanciju za kinesku investiciju.

U prilog ovakvim tvrdnjama su i negativna iskustva s kineskim investitorima kroz brojne projekte u Bosni i Hercegovini.

S druge strane je činjenica da je Kina kroz inicijativu „pojas i put“ uložila brojna sredstva u mnoge zemlje uključujući i zemlje EU.

Investicijama se, kažu u Transparency international BiH (TI BiH) nitko ne protivi, problemi su sustavne prirode.

„Tamo gdje su postojali dobri zakoni kineski investitori su se prilagođavali tim zakonima i normalno poslovali. Međutim tamo gdje su nailazili na slab sustav koristili su slabosti sustava. Brojne zemlje upadale su u te zamke, gdje su ostajale i bez značajnih javnih poduzeća, jer nisu mogle vraćati određene kredite“, upozorava Srđan Traljić iz TI BiH.

China Railway International je uveliko prisutna u regiji, a u Beogradu je još 2017. godine osnovan i ogranak ove kompanije, za potrebe poslovanja u regiji. Kompanija realizira izgradnju željezničke pruge Novi Sad – Subotica, a konačan cilj je povezivanje modernom željeznicom Beograda i Budimpešte.

Projekt je dio kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“ čiji je cilj da kineske tvrtke dođu do novih trgovinskih partnera u inozemstvu. U ovakve planove uklapaju se i kineske ambicije prema željezničkom prometu u regiji. Tko će na kraju platiti ceh nove kineske investicije, ostaje za vidjeti.