KAZNE ZA HDZ BiH I NOVAKA Zašto nije bilo zlouporabe djece tijekom otvaranja škole u Vojnu

Ceremonija otvaranja škole u Vojnu
GO HDZ BiH Mostar

Središnje izborno povjerenstvo BiH kaznilo je HDZ BiH i predsjednika mostarskog odbora te stranke, Marka Novaka, s po 3.000 KM zbog zloupotrebe javnih resursa tijekom otvaranja škole u Vojnu, nedaleko od Mostara. Naveli su da su ceremoniju iskoristili za promidžbu političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je istaknulo da Novakova izjava: "Danas smo ovdje u Vojnu da bismo pokazali naše zajedništvo. Zajedništvo je snaga koja pokreće našu stranku, ali i naše društvo. Hrvatsko zajedništvo je uvjet svih naših pobjeda," nije bila fokusirana na otvaranje škole, već na promociju njegove stranke.

Ceremonija s otvaranja škole u Vojnu
Foto: GO HDZ BiH Mostar


Iako se svi članovi povjerenstva nisu složili, tijekom rasprave o zloupotrebi djece na tom događaju zaključeno je da do nje nije došlo. Objasnili su da je bilo logično da djeca prisustvuju otvaranju škole i da su se samo slučajno našla u kadru, te da nisu bila obučena u stranačka obilježja niti su se slikala s dužnosnicima.

Međutim, članica povjerenstva, Vanja Bjelica-Prutina, naglasila je da je tijekom ovog događaja ipak došlo do zloupotrebe djece.

"Obrazloženje da nije bilo zloupotrebe jer djeca nisu nosila obilježja stranke je neosnovano. Nikada nije bio uvjet za utvrđivanje zloupotrebe da djeca nose takva obilježja. Kaznili smo političku stranku zbog kadra snimljenog u predškolskoj ustanovi gdje su se djeca mogla vidjeti dok su prolazila iz onoga koji je govorio. Nitko nije postavio pitanje nose li oni politička obilježja. Možda bismo trebali oblačiti djecu u majice s nazivima stranke i davati im zastave," izjavila je.

Bjelica-Prutina je naglasila da je očito došlo do zloupotrebe, jer je "nemoguće govoriti o promociji političke stranke u prisustvu djece, a ne prepoznati zloupotrebu".

Dodala je da je prisustvo djece nesporno, s obzirom na to da su bila prisutna na otvaranju škole, te da se vršila promocija političke stranke. "Kada povežemo te činjenice s definicijom zloupotrebe djece u političke svrhe, jasno je da je došlo do zloupotrebe i zbog toga neću podržati ovu odluku."

Drugi član povjerenstva, Vlado Rogić, ironično je dodao da bi s toga bilo najbolje da SIP BiH ubuduće uvede praksu zabrane dolaska djece na otvaranja škola kako bi se izbjegle slične situacije.

"Izgleda da ćemo u SIP-u takvu praksu uspostaviti. Na ovom otvaranju bio je i ministar prosvjete HNŽ-a. Zanima me bismo li i njega kaznili zato što je objavio na svojoj Facebook stranici da je prisustvovao otvaranju škole u Vojnu," zaključio je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.