KAZNA S VIŠE RAZINE Gradonačelnik Mario Kordić dobio prekršajni nalog zbog zgrade na Bijelom brijegu

Mario Kordić Bijeli Brijeg

Upravna inspekcija Hercegovačko-neretvanske županije koja djeluje pri županijskom Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdala je prekršajni nalog mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću zbog nepostupanja u vezi sporne zgrade u naselju Bijeli brijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari iz ulice Zrinski Frankopana već godinama vode borbu oko zgrade na koju su od početka upozoravali da se gradi nezakonito. No, investitor je imao 'podršku' bivše mostarske vlasti, kao i čelnih ljudi iz Odjela za urbanizam i građenje koji će zbog toga svoju čestitost morati dokazati na Županijskom sudu budući da je protiv njih podignuta optužnica.

Kordićeva prekršajna prijava

Unatoč obećanjima stanarima da će se nešto uraditi po pitanju sporne zgrade, gradonačelnik Kordić prema njihovim izjavama, nije uradio ništa. Uz to, smatraju da odugovlači s procesom, zbog čega je i zaradio prekršajnu prijavu. Prije njega identičnu prijavu iz istih razloga je dobila i Jelena Drmać, šefica za građevinske propise. 

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, potpisao je 14. srpnja 2023. godine zaključak koji prihvaća zahtjev stanara susjedne zgrade za obnovu postupka. Obnova bi omogućila preispitivanje izdanih dozvola Odjela za urbanizam i gradnju, te bi, sukladno važećem regulacijskom planu za Bijeli Brijeg, dovela do poništenja dozvola izdanih investitoru JOKS d.o.o. Međutim, svjestan mogućih posljedica, Kordić je donio novi zaključak kojim se prekida obnova postupka do završetka sudskog procesa na Županijskom sudu u Mostaru. Ministarstvo graditeljstva HNŽ kao drugostupanjski organ poništilo je ovaj zaključak kao neosnovan.

Mario Kordić je prošle godine na svom Facebook profilu objavio kako će Grad Mostar pokrenuti obnovu cijelog postupka čime bi bile ukinute sve nelegalno izdane dozvole, no u međuvremenu se predomislio i trenutno je status zgrade na Bijelom brijegu na 'stand by'. Budući da će ubrzo lokalni izbori, sumnjamo da će se prvi čovjek Mostara upustiti u bilo kakve odluke, a da će vrući krumpir naslijediti njegov nasljednik kao što je i on od bivšeg gradonačelnika Bešlića.

Što se zapravo događalo na Bijelom Brijegu proteklih 5 godina?

U prosincu 2019. godine hercegovina.info napisala je prvi članak na ovu temu kada su se kod mještana Bijelog Brijega izrazile sumnje u transparentnost radova budući da je investitor tvrdio da zgrada ima 5 katova, a oni svojim očima prebrojali 6 katova. Gradska uprava na čelu s bivšim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem pravdala je neobjašnjivo, bili su uvjereni u trijumf spornih dozvola i u više navrata podcjenjivali stanovnike okolnih zgrada kao i predstavnike inicijative koja se godinama bori za transparentan način gradnje u svom naselju.

Onda se klupko počeo odmotavati. Zdravko Čuljak, bivši šef službe za građevinske propise u svojim odgovorima tražio je sve načine kako bi opravdao dozvole, dok je tadašnji voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija sa svojim inspektorima na terenu utvrdio da investitor 'Joks' nema dozvolu za šesti kat. Postupajući inspektor Nebojša Šarić na terenu nije vidio debeli izlazak iz gabarita kao ni druge iregularnosti oko cijelog projekta, što će ga koštati kaznene prijave zbog propusta kao i tadašnjeg šefa za građevinske propise - Zdravka Čuljka.

U ožujku 2020. godine Gradska uprava Mostara odbila je stanarima Bijelog Brijega pristup informacijama oko izgradnje nove zgrade u susjedstvu. U rješenju koje su dobili stanari navodi im se da isto ne mogu dobiti „zbog neposjedovanja traženih podataka u Gradskoj upravi Grada Mostara".

Iz Tajništva gradonačelnika naveli su da Odjel za urbanizam i građenje nije dostavio tražene informacije u zakonskom roku, premda su im više puta upućivane požurnice. Na koncu je Služba za građevinske propise Tajništvu odgovorila da su dozvole za objekte na Bijelom Brijegu poslali Ministarstvu prostornog uređenja, koje ih je također tražilo, pa Tajništvo šalje stanarima ovakvo rješenje. Stanari na takvo rješenje mogu prigovoriti gradonačelniku Ljubi Bešliću u roku od osam dana.

Pojednostavljeno rečeno, Gradska uprava Mostara stanarima na Bijelom Brijegu dva mjeseca nije dostavila na uvid dozvole za zgradu u susjedstvu, opravdavši to nedostatkom kopir aparata, odnosno da su originale dozvola poslali u Županiji i nemaju druge, što je malo vjerojatno.

Gradska uprava Mostara odbila je stanarima Bijelog brijega pristup informacijama oko izgradnje nove zgrade u susjedstvu. U rješenju koje su dobili stanari navodi im se da isto ne mogu dobiti.

Iste godine u lipnju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, nakon pet mjeseci, i posredovanja Upravne inspekcije HNŽ-a za hercegovina.info su potvrdili da su dobili dokumentaciju vezano za izgradnju na Bijelom Brijegu. 

Tri mjeseca nakon toga slijede kaznene prijave protiv tadašnjeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića i njegovih suradnika.

Predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg Mario Ćosić Tužiteljstvu HNŽ podnosi kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena.

Bešlića, kako navode, smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko - tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. U prijavi navode da je razlog njezina podnošenja kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi (Nebojša Šarić). 

Koncem 2020. godine uključio se i FUP (Federalna uprava policije). Oni su zaprimili zahtjev Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije te su poduzeli sve mjere, a službeno je u travnju 2022. godine otvorena istraga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.