KATAKLIZMA U JABLANICI Potvrđena smrt najmanje 14 osoba, za velikim brojem nestalih još se traga

Darko Juka

Pred medije u Mostaru izašao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ sa najnovijim informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juka je potvrdio kako je od MUP-a HNŽ dobio informaciju kako je najmanje 14 osoba smrtno stradalo.

"Posljednje informacije ukazuju da je vozilo žurnih službi uspjelo probiti put između Konjica i Jablanice, dok je Donja Jablanica najteže pogođena i potpuno odsječena od svijeta zbog uništenih prometnica i željezničke pruge.

Zbog klizišta i poplava, nekoliko mostova na rijeci Drežanjci se urušilo, kao i u okolici Konjica. Unesrećeni se evakuiraju čamcima Oružanih snaga BiH iz Čapljine, ronioca i Civilne zaštite. Prve informacije stigle su oko 3 sata ujutro, a sve raspoložive snage otad su na terenu.

Susjedne županije ponudile su pomoć, a više razine vlasti moraju koordinirati aktivnosti. Premijerka HNŽ-a alarmirala je sve razine vlasti u BiH.

Apelira se na građane da shvate ozbiljnost situacije i da ne kreću na put prema Jablanici, jer time stvaraju dodatne probleme službama. Policija vraća vozila kod Bradine i Salakovca, posebno teretna vozila koja otežavaju situaciju.

Imali smo dvije iznimno kritične situacije – unesrećeni dječak i trudnica – riješene su evakuacijom u Mostar. Dječak je stabilno, ali beba je preminula, dok se za život trudnice liječnici još bore. Ozlijeđeni i unesrećeni prevoze se u bolnice u Konjicu i Mostaru.

Helikopter EUFOR-a uspio je preletjeti Ivan-sedlo, dok helikopter Oružanih snaga BiH nije uspio. Trenutno se upozorava na visok vodostaj južno od pogođenih područja, a obje elektroprivrede prate stanje. Prognoza za nadolazeći vikend nije obećavajuća.

Vlada HNŽ-a je na današnjoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće. Prometnica ispod Komadinova vrela je potpuno uništena, a tri kilometra ceste između Jablanice i Prozora zatrpano. Cesta prema Risovcu i Doljanima također je uništena.

Većina evakuacija unesrećenih provodi se čamcima. Policija je potvrdila 14 smrtnih slučajeva, a veliki broj ljudi prijavljen je kao nestao. Točne brojke još nisu poznate, a uzroci stradanja nisu u potpunosti jasni, iako prizori sugeriraju najgore.

Iako su jučer izdana upozorenja o mogućim većim oborinama i izlijevanju rijeka, ovakav scenarij nitko nije mogao predvidjeti. Svi građani se pozivaju da se pridržavaju uputa stručnih službi kako bi se spasilo što više života" kazao je Juka na konferenciji za medije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.