KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA Evo kako su Kordić i Rahimić prošli u mjestima koja nisu njihova tradicionalna uporišta

Mario Kordić i Đani Rahimić

Unatoč činjenici da se gradonačelnik Mostara ne bira direktno na biralištima nego u gradskom vijeću, nakon prvih preliminarnih rezultata aktualni gradonačelnik Mostara Mario Kordić i njegov glavni oponent u izbornoj utrci Đani Rahimić (SDA) izdvojili su se unutar svojih matičnih stranaka kao osobe s uvjerljivo najviše osvojenih glasova i vjerojatno će tek sada dobiti titule kandidata za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Mostar sredina kojoj se po potrebi imputira nacionalizam uz demokratski nered, svaki put se ispostavi suprotno. Bez obzira na još uvijek živu i traumatičnu prošlost 90-ih, Mostarci u posljednja dva ciklusa imaju sreću da se u gradskoj vrhušci, uglavnom ne nalaze društveni redikuli. Uz sve njihove mane i vrline, Kordić i Rahimić definitivno ne spadaju u takve. Obojica se krase titulom doktora, dok je Kordić liječnik i dr. sc. medicinskih znanosti, Rahimić je doktorirao na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić gdje trenutačno i predaje.  

Obojica dolaze iz nacionalnih stranaka koje mnogi smatraju krivima za dizanje nacionalnih tenzija i sukrivcima slike postratnog društva u Gradu na Neretvi, no i za Kordića i Rahimića u matičnim strankama se mogu čuti komentari da su 'preblagi' kada je u pitanju nacionalna politika. Upravo to je zajednička karakteristika navedenima jer su više puta javno istaknuli kako je za njih Mostar jedan uključivi grad i da on pripada svim ljudima koji žive u njemu.

Provjerili smo kakvu su podršku dobili obojica u dijelovima grada koji tradicionalno nisu njihova uporišta, odnosno gradska područja koja su ranijih godina bila prava glasačka egzotika kada je u pitanju kandidat druge nacionalnosti ili stranke drugog nacionalnog predznaka.

Đani Rahimić

Bijeli Brijeg - prema dosad objavljenim rezultatima na četiri lokacije u školi Bijeli Brijeg, Rahimićeva stranka osvojila je svega četiri glasa.

Avenija - (X. Osnovna škola)  - osam glasova na tri biračka mjesta

Avenija (Ekonomska škola) - 17 glasova na tri biračka mjesta

Avenija - (Građevinska škola) - 29 glasova na četiri biračka mjesta

Strelčevina - 20 glasova na jednom biračkom mjestu

Rondo (Kosača) - 25 glasova na četiri biračka mjesta

Centar 2 (OŠ Ilije Jakovljevića) - 63 glasa na 12 biračkih mjesta

Rudnik (OŠ Rudnik) - 44 glasa na 11 biračkih mjesta

Mario Kordić

Brankovac - 11 glasova na šest biračkih mjesta

Carina - 11 glasova na četiri biračka mjesta

Cernica - osam glasova na jednom biračkom mjestu

Donja Mahala / Luka (OŠ Mujaga Komadina) - 14 glasova na pet biračkih mjesta

Tekija - 0 glasova na dva biračka mjesta

Centralna zona (IV. Osnovna škola ) - sedam glasova na tri biračka mjesta

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.