'KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA' Sanel Kajan odustao prvi, iz njegove koalicije pitaju hoće li odustati i druga dvojica?

Sanel Kajan, Sanjin Hadžiomerović, Đani Rahimić

Nakon što je portal Bljesak objavio kako Sanel Kajan odustaje od pozicije u Gradskom vijeću, reagirali su iz Koalicije 'Grade moj' (DF, NES, PMP, SBiH) čiju je listu predvodio ovaj parlamentarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija nije demantirala da Kajan odustaje od mjesta gradskog vijećnika, ali je uz čestitke izbornim pobjednicima upitala protukandidate iz druge dvije koalicije hoće li i njihovi nositelji lista odustati od mandata.

U objavi na društvenim mrežama napisali su; "Koalicija 'Grade moj' čestita izbornim pobjednicima koji su dobili najveće povjerenje građana Mostara a to su, prije svega, HDZ BiH i Koalicija za Mostar. Ovim putem želimo se zahvaliti i velikom broju građana koji su nama dali povjerenje i zahvaljujući kojima ćemo biti dio budućeg Gradskog vijeća Mostara."

Kajan odustao prvi

Kažu kako je Sanel Kajan jasno pred izbore rekao da neće prihvatiti vijećnički mandat ako ne bude imao realne šanse za postati gradonačelnik. Sa tri mandata 'Grade moj' nema snagu izgurati svoga kandidata u prvi plan, pa Kajan odustaje u korist sljedećeg na listi po broju glasova.

  •  
  •  
  • "Ovom prilikom ćemo se osvrnuti i na stalne napade na našeg nositelja liste Sanela Kajana i medijske spinove o tome hoće li ili neće prihvatiti mandat u Gradskom vijeću. Za razliku od kandidata drugih stranaka Sanel Kajan je jasno prije izbora javno rekao da će prihvatiti vijećnički mandat ukoliko postoje šanse da bude izabran za gradonačelnika Mostara. Obzirom da je svima jasno da te šanse ne postoje, mi kao Koalicija, a to je i Sanelova osobna odluka, smatramo da Sanel može više uraditi za Mostar u Parlamentu Federacije nego u ovakvom sastavu Gradskog vijeća Mostara.''

Hoće li odustati i druga dva nositelja?

No, kažu i kako Kajan nije jedini koji odustaje od vijećničkog mandata. Pitaju Koaliciju za Mostar i Trojku hoće li i njihovi nositelji odustati.

"Istovremeno, želimo pozvati i kandidate iz drugih političkih stranaka da, kao Kajan, obznane svoje namjere, u prvom redu gospodina Rahimića, te gospodina Hadžiomerovića, čije funkcije su nespojive sa vijećnićkom prema Zakonu o sukobu interesa.

Dodatno, želimo javno pitati Koaliciju za Mostar da li će Rahimić, ukoliko ostaje u Vijeću, biti njihov kandidat za predsjednika Gradskog vijeća ili će se ponoviti "slučaj Guzin", napisali su iz Koalicije 'Grade moj' u svom priopćenju.

Na 82,24 posto obrađenih biračkih mjesta u Mostaru, trenutno vodi HDZ BiH sa 42,46% glasova, Koalicija za Mostar ima 26,28%, 'Grade moj' je treća najjača politička snaga u Mostaru sa 11,26 posto. Slijedi Trojka koja ima 6,68 % povjerenja birača i HRS sa 6,23 %. HDZ 1990 je došao do 3,16% glasova, pa će te stranke činiti Gradsko vijeće Mostara u mandatu 2024.-2028.

S obzirom na rasplet situacije, čini se kako HDZ neće imati većih problema u dolasku do gradonačelničke pozicije, no pričekajmo ipak da se glasovi prebroje do kraja i da odustanu oni koji ne planiraju u vijeće.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.