KAMENOLOM 'BIJELA' Završen inspekcijski nadzor, Tužiteljstvo skuplja dokumentaciju i kreće saslušanje svjedoka

Kamenolom Bijela

Početkom travnja velika ekološka katastrofa pogodila je sjeverni dio mostarskog područja kada je došlo do obrušavanja prilikom miniranja kamenoloma 'Bijela' od strane tvrtke HP Investing. Zainteresirana javnost mjesecima je bez konkretnih informacija što se točno dogodilo, ima li odgovornih za katastrofu i o stvarnim razmjerima načinjene štete, a izgleda da će tako ostati još neko vrijeme​.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U Županijskom tužiteljstvu HNŽ formiran je predmet povodom obrušavanja tla prilikom miniranja u kamenolomu Bijela, kako smo Vas ranije obavijestili.

Po nalogu Tužiteljstva, županijske inspekcije i to vodni inspektor, inspektor zaštite na radu, rudarsko-geološki inspektor i okolišni inspektor izvršili su inspekcijski nadzor, a Tužiteljstvo je u fazi prikupljanja cjelokupne relevantne dokumentacije, nakon čega će se saslušati svjedoci, te poduzeti i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba, a sve kako bi se utvrdilo postoje li u konkretnom slučaju elementi kaznenog djela", kazali su za hercegovina.info iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

U mjestu Bijela kod Mostara dogodio se veliki odron u kamenolomu, pri čemu su najmanje tri automobila završila u jezeru. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava. 

Kamenolom "Bijela" kod Mostara izazvao je ekološku katastrofu zbog miniranja koje je narušilo zaštićeni ekosustav. Tvrtka HP Investing nikada nije dobila potrebnu vodnu dozvolu za rad, iako se kamenolom nalazi u geomorfološkom zaštićenom području te unutar zaštitnog pojasa rijeka Neretva i Bijela. Nadležne inspekcije istražuju uzroke odrona i moguću odgovornost za narušavanje prirodne baštine, dok iz HP Investinga još uvijek nema odgovora na upite. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je potrebu za detaljnom istragom o mogućim propustima, no do toga nije došlo ili barem javnost nije upoznata s činjeničnim stanjem.

Odron u kamenolomu šokirao je javnost, uništivši ekosustav omiljen među planinarima i ljubiteljima prirode. Odron je posljedica miniranja, a veliki dijelovi stijena završili su u jezeru Salakovac, uzrokujući značajnu materijalnu štetu. Vlada HNŽ izdala je koncesiju HP Investingu za eksploataciju kamena, ali je utvrđeno da je tvrtka radila izvan dodijeljenih granica. Stručnjaci upozoravaju na trajnu štetu ekosustavu.

Također, koncesionar HP Investing, koji eksploatira kamen u Bijeloj kod Mostara, nikada nije imao dozvolu za pristupni put prema kamenolomu, što su potvrdile JP Ceste Federacije BiH. Bez te dozvole, postavlja se pitanje kako je tvrtka dobila urbanističku suglasnost od Grada Mostara. Priključak na magistralnu cestu M17, koji vodi do kamenoloma, nije odobren, što je ključan preduvjet za dobivanje dozvola.

I gradske vlasti i HP Investing nisu odgovorili na upite o ovom problemu, što dovodi u pitanje zakonitost izdanih dozvola.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.