KAKVA 'SLUČAJNOST' Kćerka Čovićevog kuma kandidatkinja za zamjenicu glavnog revizora FBiH

Branko Kolobarić Dragan Čović
Fokus.ba

Okončan je javni natječaj za provođenje procedure za imenovanje glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Fokusu neslužbeno potvrđeno, prvorangirani kandidat za funkciju glavnog revizora je Mirza Kudić, dok je Nina Džidić, kandidatkinja za zamjenicu glavnog revizora.

Mirza Kudić je interni revizor i višegodišnji zaposlenik Parlamenta FBiH, a trenutno je šef jedinice za internu reviziju zajedničke službe Parlamenta Federacije BiH. Ranije je bio i tajnik Komisije Parlamenta FBiH odgovorne za reviziju.

Prema članu 23. Zakona o reviziji glavni revizor i zamjenik moraju imati diplomu ekonomskog ili pravnog fakulteta i iskustvo u oblasti računovodstva revizije, javnih financija ili javne administracije najmanje 10 godina.

Što je Trojka dogovorila?

Podsjetimo, prošle godine, odnosno prije imenovanja novog sastava Federalne vlade u medijima je procurio dokument čelnika stranka Trojke o raspodjeli funkcija, a u dokumentu je navedeno da je Ured za reviziju FBiH pripao Našoj stranci. Odnosno imenovanje glavnog federalnog revizora.

Prema članu 3 stav 3 Zakona o reviziji „Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom“. Dodatno, član 4. ovog zakona navodi da je „Ured za reviziju u provođenju svojih dužnosti i mjerodavnosti, u skladu s ovim Zakonom, neovisan i ne podliježe upravljanju ili kontroli od strane bilo koje druge osobe ili institucije, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

S obzirom na to da je Kudić kao prvorangirani kandidat predviđen za glavnog revizora, njegov zamjenik ili zamjenica ne smije biti iz istog konstitutivnog naroda.

Džidić, koja je kandidatkinja za zamjenicu glavnog revizora je, inače, kćerka ranijeg višegodišnjeg zamjenika glavnog revizora FBiH Branka Kolobarića.

Kolobarić i Čović svojevremeno se zajedno radili i na čelu mostarskog kombinata “Soko”. Kolobarić je, o čemu su mediji u više navrata izvještavali, je kum predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Kumovi i SDP

Inače, Kolobarića je svojevremeno prozvao i SDP. U službenom priopćenju SDP-a iz studenoga 2015. godine između ostalog su naveli:

''Podsjećamo javnost da Ured za reviziju institucija FBiH već duže od desetljeća vodi Branko Kolobarić, kum Dragana Čovića. Sada se po istom scenariju pod punu kontrolu ove stranke želi staviti i državni Ured za reviziju BiH''.

Tako je glasilo priopćenje SDP-a na račun HDZ-a BiH, a povodom imenovanja Dragana Vrankića, kadra HDZ-a za glavnog revizora BiH.

Fokus je kontaktirao predsjedatelja Zastupničkog doma FBiH Dragana Miokovića (Naša stranka) koji je i na čelu Zajedničke komisije za provođenje procedure u vezi imenovanja glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora.

On je potvrdio informaciju kako je natječaj okončan i da je utvrđena ranglista, ali je kazao da o imenima, zbog predstojeće procedure, javno ne može govoriti. Istaknuo je kako ranglista ide predsjednici FBiH Lidiji Bradari (HDZBiH) čije je diskrecijsko pravo da predloži dva kandidata Parlamentu FBiH. Naglasio je kako ona može izabrati bilo koga s rangliste.