KAKVA NAS JESEN OČEKUJE? Stručnjaci smatraju da će prosječne temperature biti veće nego u razdoblju 1981. - 2010.

Jesen

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema raspoloživim prognostičkim modelima, i tijekom meteorološke jeseni od 1. rujna do 30. studenog očekuje se viša srednja temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu u razdoblju 1981-2010. godine.

Očekivana srednja temperatura u rujnu bit će do 1,5 °C viša od prosjeka, a najmanje odstupanje prognozirano je za jugoistočna područja. Tijekom listopada, prognozirana srednja mjesečna temperatura trebala bi biti viša za oko 1,0°C.

Studeni bi prema istim pokazateljima trebao biti nešto topliji od prosjeka, s najvećim pozitivnim odstupanjima na sjeveru zemlje. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 70 %.

Srednja temperatura zraka tijekom jeseni 2024., u usporedbi s istim razdobljem prošle godine bi trebalo da bude nešto niža.

Iako se očekuje toplija jesen, to ne isključuje razdoblja s nižim temperaturam u odnosu na prosječne vrijednosti.

Mraz je izvjestan pred kraj razdoblja u centralnim područjima zemlje. Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥ 25 °C) u Bosni tijekom jeseni 2024. veći je od 13, a na području južne Hercegovine prognozira se iznad 27.

Sezonska prognoza količine padalina manje je pouzdana u odnosu na prognozu temperature i zato je treba koristiti sa više opreza.

Prema dostupnim materijalima, ukupne količine padalina tijekom jeseni trebale bi biti manje u odnosu na prosječne sume, a najmanje padavina očekuje se u rujnu.

Prostorni raspored padalina također će biti neujednačen tako da se najveća negativna odstupanja očekuju u centralnim područjima. Najveća suma padalina prognozira se za razdoblje kraj listopada – početak studenog. U odnosu na proteklu godinu, ukupne količine padalina trebale bi biti nešto manje.