KAKO POSLUJE GRAD ČAPLJINA? Milijune davali bez kriterija i praćenja utroška, javne nabavke netransparentne

Smiljan Vidić Čapljina

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine javno je objavio izvješće o financijskoj reviziji Grada Čapljine. U reviziji za 2023. godinu federalni revizori dali su nekoliko mišljenja s rezervom, ali i naglasili nekoliko istaknutih pitanja kada je u pitanju rad čapljinske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od istaknutih pitanja je svakako i privremena pozajmica koju je Čapljina dana javnom poduzeću 'Park prirode Hutovo blato' koju bi oni vratili po uplati sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a sredstva pozajmice osigurala je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Ono što su revizori istaknuli je činjenica da je Vlada HNŽ donijela odluku, a Grad Čapljina zaključak u kojem nije utvrđena obveza povrata odobrnih sredstava.

U nastavku izvješće razvidno je da je financijski rezultat iskazan manjim za 2.853.751 maraka jer su primici od zaduživanja u iznosu od 2.600.007 maraka priznati u prethodnoj, a utrošeni u tekućoj godini, prihodi od komunalne naknade u iznosu od 346.924 KM nisu iskazani, a sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u iznosu od 93.180 maraka su priznata, iako nisu utrošena. 

Grad Čapljina revizija

Revizori nisu mogli ni potvrditi početna stanja stalnih sredstava i izvora sredstava za 2023. godinu za najmanje 4.742.526 KM s obzirom na to da nije izvršena revalorizacija stalnih sredstava za 2022. godinu u skladu s tada važećim propisima. Stalna sredstva nisu realno iskazana jer nisu knjigovodstveno evidentirane sve ceste, a za ulaganja u cestovnu i ostalu infrastrukturu koja je u nadležnosti Grada u iznosu od najmanje 1.425.863 KM nije izvršeno povećanje vrijednosti stalnih sredstava. 

U sijčnju 2024. godine Porezna uprava FBiH je donijela Rješenje o dodatno utvrđenim obavezama za poreze i doprinose u iznosu od 1.209.931 marka i zatezne kamate u iznosu od 380.988 maraka na naknade fizičkim osobama isplaćenim po osnovu ugovora o djelu i drugim osnovama. Glavni dug i dio zateznih kamata izmireni su u siječnju i ožujku 2024. godine, a dio zateznih kamata u iznosu od 124.396 maraka otpisan je Rješenjem Porezne uprave FBiH iz travnja 2024. godine.

Čapljina grad ulica

U izvješću je navedeno i da Grad ne raspolaže potpunom dokumentacijom o vlasništvu ili pravu raspolaganja za objekte čija je nabavna vrijednost iskazana u zbirnom iznosu od 239.453 maraka, a nisu poduzimane ni aktivnosti u vezi s utvrđivanjem stvarnog stanja.

Zbog čega su izražena mišljenja s rezervom?

Rashodi i izdaci u proračunu nisu iskazani po izvorima financiranja. Primici od prodaje stalnih sredstava nisu planirani, niti svi rashodi i izdaci čije je financiranje predviđeno iz namjenskog kredita. Odlukom o izvršenju proračuna nije uređena detaljna struktura tekućih i kapitalnih
transfera i njihovo izvršavanje. Također, osnovica i bod za obračun plaće nisu utvrđeni Odlukom o izvršenju proračuna, a obračun plaće
nije vršen u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Ugovori o djelu u iznosu najmanje od 260.485 maraka zaključeni su za redovne poslove koji se obavljaju u kontinuitetu tijekom cijele godine i za koje su sistematizirana radna mjesta.

općina Čapljina

Raspodjela tekućih transfera drugim nivoima vlasti i transfera neprofitnim organizacijama u iznosu od 2.174.162 maraka izvršena je bez kriterija, a pri raspodjeli transfera u iznosu od 327.900 maraka nisu primijenjeni utvrđeni kriteriji. S korisnicima tekućih i kapitalnih transfera nisu zaključeni ugovori o namjenskom korištenju sredstava, niti je vršen nadzor nad njihovim
utroškom. 

Godišnji popis nije proveden u cijelosti jer nije izvršen popis sredstava u pripremi i dugoročnih plasmana. 

Natječajna dokumentacija u postupcima nabavki radova izgradnje i održavanja cesta i javne rasvjete za koje su u 2023. godini zaključeni ugovori u vrijednosti od najmanje 2.439.746 maraka ne daje potpune informacije o uvjetima ugovora, jer nisu utvrđene količine predmeta nabavke, niti podaci o lokacijama izvođenja radova i dionicama puteva.

Za nabavke za koje su zaključeni ugovori u iznosu od 797.092 maraka nije dokumentirano da je izvršena provjera tržišta prije pokretanja postupka.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji službi Grada Čapljina sistematizirano je 229 radnih mjesta, a na 31. 12. 2023. godine bilo je ukupno 175 zaposlenih.

Gradskog javnog pravobraniteljstva sistematizirana su i popunjena dva radna mjesta. Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka Centra za socijalni rad sistematizirano je devet radnih mjesta, a popunjeno deset. Na čelu grada je Smiljan Vidić, kojem je ovo četvrti uzastopni mandat.

Čapljina grad ulica

Najviša neto plaća (bez minulog rada) u 2023. godini, ovisno o mjesečnom fondu sati, bila je u rasponu od 3.622 maraka do 4.165 maraka, a najniža od 684 maraka do 786 maraka.

Kompletno izvješće federalnih revizora možete pročitati OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.