Kako je općina Gacko ostala bez milijuna

općina Gacko
Direkt portal

Četiri godine iste vlasti u općini i termoelektrani u Gacku nisu donijele mnogo. Investicije su izostale, a lokalna vlast nije iskoristila svoje dobre veze s republičkom ni za ono što je bilo opravdano - da poveća iznos takozvane rudne rente. Načelnik nije učinio ništa, zaključak Skupštine općine ostao je mrtvo slovo na papiru, a lokalni proračun je tanji za nekoliko milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena struje je tijekom pandemije doživjela vrtoglavi uspon. Na primjer, u listopadu 2021. skočila je za 80% i dostigla 320 eura za MWh, prelazeći čak i 400 eura. Ipak, Elektroprivreda RS je proizvođačima, prvenstveno termoelektranama (Gacko i Ugljevik) za proizvodnu cijenu priznavala 6,93 feninga za kWh proizvedene energije.

Prihodi termoelektrane rastu, renta općini opada

S druge strane, termoelektrane su, prema odredbama Zakona o koncesijama RS i Pravilniku o koncesijskim naknadama, općinama Gacko i Ugljevik plaćale 0,0033 KM ili 0,33 feninga po proizvedenom kilovat-satu.

U članku 6 spomenutog pravilnika jasno stoji da je kriterij za određivanje koncesijske naknade godišnji prihod ostvaren obavljanjem koncesijske djelatnosti.

I tu je postojala šansa da zbog povećanja cijene struje, a samim tim i prihoda termoelektrana, dvije lokalne zajednice koje imaju (ne)sreću da imaju takvo postrojenje, povećaju prihod.

Prihod RiTE Gacko je, prema dostupnim financijskim izvještajima, rastao s 113 milijuna u 2019. na 178 milijuna maraka u 2023. Za pet godina je, dakle, uvećan za 65 milijuna. Za to vrijeme se rudarska renta nije značajnije povećavala. U 2022. je po tom osnovu općini uplaćeno 4,24 milijuna maraka, potom, u 2023. 4,8 milijuna, da bi za ovu godinu, zbog remonta i nešto manje proizvodnje, očekivali 4,6 milijuna maraka.

360 milijuna vrijedan ugovor Skoko-Petrović

Međutim, načelnik je sve do kasne jeseni ostao bez većine, Skupština nije zasjedala, a inicijativa nije odmakla od općinskog Službenog glasnika. Budući da je većina vijećnika skupštinske većine istovremeno i u rukovodstvu RiTE, nezvanično smo čuli da je bilo reči da treba odustati od te inicijative jer bi to bio dodatni namet za poduzeće koje je u teškom financijskom položaju.

U međuvremenu je, krajem veljače te 2023., na čelo RiTE za v. d. direktora imenovan Maksim Skoko, koji je istovremeno i zastupnik u NSRS. Desetak dana poslije objavljivanja pomenutog skupštinskog zaključka, ne krijući zadovoljstvo, s Lukom Petrovićem, a u prisustvu Milorada Dodika, u Gacku potpisao je s ERS-om ugovor vrijedan 360 milijuna maraka kojim je definirano da će za dvije godine isporučiti 3 tisuće GWh električne energije. Iako je tada vrh republike, Elektroprivrede i RiTE Gacka bio s načelnikom, javnosti nije rečeno da je bilo pomena da bi općinska kasa mogla malo da se dopuni povećanjem rente.

Na pitanje je li kao narodni poslanik, zagovarao tu inicijativu u korist lokalne zajednicenije odgovorio. Nismo saznali ni je li netko iz općine potražio njegovu podršku budući da u zaključku stoji da će na realizaciji zaključka angažirati “druge kadrove koji poznaju oblast”, a Skoko, kao v.d. direktora, ujedno i zastupnik, svakako je jedan od najpozvanijih da se uključe u to.