KAD SE LETI NA TERET GRAĐANA Najviše potrošili ministarstvo obrane i vanjskih poslova. Tu su RAK, BHDCA...

Aviokarte državne institucije

Ured za reviziju institucija BiH proveo je reviziju učinka na temu „Nabava aviokarata u institucijama BiH“. Revizija je uključivala sami državni vrh i brojne državne institucije poput RAK-a, BHDC-a, DKPT-a, ali i brojnih ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hercegovačkoj javnosti mostarsko Sveučilište je najaktivnije i najažurnije kada su u pitanje nabavke aviokarata za njihove potrebe budući da već godinama koriste usluge agencija, a državni revizori naveli su glavne sporne razloge pri nabavkama državnih institucija.

Tako revizori navode da se često karte kupuju tik pred putovanja dok stručnjaci upozoravaju da je aviokarte najbolje kupovati minimalno 20-ak dana prije putovanja kako bi se izbjegli previsoki troškovi nabave.

Revizija državnih institucija

Niti jedna revidirana institucija nije analizirala kupovinu aviokarata na vrijeme osim BHDCA koji su bili izuzetak zbog interne revizije koja je pokazala da ne poštuju vlastiti pravilnik o službenim putovanjima. 

Kod tri od šest institucija iz uzorka utvrđeno je i neblagovremeno zaključivanje okvirnih sporazuma. Na ovaj način institucije BiH se izlažu riziku da ne mogu
osigurati nabavu aviokarata ili riziku da će izvršiti nabavu aviokarata koja nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

Aviokarte institucije

Kao što se vidi iz prethodne tablice, kod svake institucije iz uzorka je utvrđeno neblagovremeno nabavljanje aviokarata. Promatrano u postotku, preko 60 posto testiranih aviokarata nije nabavljeno blagovremeno. Najmanji broj takvih aviokarata je utvrđen u KV-u. 

Putovanja 's neba u rebra'

U narednoj tablici prikazan je broj testiranih aviokarata i broj aviokarata kod kojih se nije moglo utvrditi vrijeme saznanja za službeno putovanja, te iz tih razloga kod istih nije bilo moguće utvrđivati blagovremenost nabave aviokarata.

Aviokarte

Kao što se vidi iz prethodne tablice za većinu testiranih službenih putovanja je utvrđeno vrijeme saznanja za to putovanje. Za ostala putovanja isto se nije moglo utvrditi zbog nedostataka potrebnih podataka (npr. nedostatak informacija o zaprimanju pozivnih pisama, dokumentacije na temelju koje bi se uvjerili u vrijeme saznanja za službeno putovanje.

Troškovi letenja

U narednoj tablici su prikazani godišnji izdaci troškova prijevoza javnim sredstvom u inozemstvo, a izdaci za aviokarte čine preko 95 posto tih izdataka. Ovi izdaci čine oko trećinu svih izdataka institucija BiH.

Aviokarte

Razvidno tablici možemo vidjeti kako su prošle godine najviše na javni prijevoz potrošili u Ministarstvu obrane, dok ih slijedi Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Generalno tajništvo Vijeća ministara potrošili je skoro duplo više nego prije dvije godine, a povećanje troškova prikazano je i u RAK-u te BHDC-a.

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti često putuju u inozemstvo, a kao prijevozno sredstvo najčešće koriste usluge zračno prijevoza. Institucije Bosne i Hercegovine godišnje izdvajaju milijune maraka za usluge zračnog prijevoza.

Samo za posljednje dvije godine, troškovi avioprijevoza su iznosili blizu 7 milijuna maraka i imali su tendenciju rasta. Isti su u 2023. godini bili za oko 20 posto veći u odnosu na 2022. godinu. Brojni indikatori ukazuju kako postoje problemi u upravljanju nabavama aviokarata u institucijama BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.