JP Ceste Federacije BiH o puštanju u promet ceste Sarajevo – Mostar

Donja Jablanica
Hercegovina.info

Magistralna cesta M-17 na dionici Jablanica - Grabovica osposobljena je za dvosmjerni promet, ali ističu za N1 iz JP Ceste Federacije BiH, iz sigurnosnih razloga, uz ograničenje brzine te mjestimičnu regulaciju prometa signalizacijom. Ovime je završena faza interventne sanacije ove magistralne ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, s obzirom na to da se svakodnevno i dalje traga za nestalim osobama uz samu magistralnu cestu, gdje je angažirana teška mehanizacija te veliki broj spasilaca, policijskih službenika i osoblja civilne zaštite, odluka o puštanju u promet ove ceste će biti donesena tek kada se ispune svi uvjeti, u dogovoru s nadležnim službama MUP-a, civilne zaštite i Općine Jablanica.

Na putu M-17 Konjic – Jablanica – Mostar dogodilo se više odrona, klizišta i velikih nanosa, kao i devastacija donjeg i gornjeg stroja magistralne ceste. Najkritičniji dio je lokalitet Donja Jablanica gdje se veliki dio kamenitog materijala obrušio na kompletno naselje i magistralnu cestu što je nažalost rezultiralo i ljudskim žrtvama.

“Uzevši u obzir navedeno, još se sa sigurnošću ne može govoriti o procjeni štete kao ni o pripadajućem planu obnove oštećene infrastrukture. Međutim, JP Ceste FBiH je već pokrenulo hitne pregovaračke postupke za izradu potrebne projektne dokumentacije koja će biti nužna za obavljanje hitnih intervencija te obnovu i osposobljavanje oštećene cestovne infrastrukture“, navode iz JP Ceste Federacije BiH.

Osim magistralne ceste, došlo je i do ozbiljnog oštećenja željezničke pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, uslijed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Najkritičnije mjesto je i na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zrak. Samo zbog blokade željezničkog prometa na ovoj dionici procjena iz Željeznica FBiH je da će šteta biti 280.000 KM na dnevnoj rezine.