JOŠ ČEKAJU PLAĆE Otpušteni radnici televizije Una ne mogu ni na zavod za zapošljavanje

Una TV

Bivši radnici televizije Una, ugašene nakon stavljanja na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, još uvijek nisu primili obećane plaće za kolovoz, niti se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje, gdje bi trebali ostvariti pravo na naknade, jer im nisu izdane platne liste za taj mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši radnici ove sankcionirane firme kažu da su oni jedini izuzeti među bivšim radnicima "Infinity International Grupe" koji su unaprijed dobili dvije plaće, za kolovoz i rujan, dok njima još ništa nije uplaćeno.

Navode da su im poslodavci isplatili srpanjsku plaću preko, također sankcionirane, firme "Prointer ITSS", ali budući da ni ona više nema nijedan "živ" transakcijski račun, strahuju da im ni kolovozska plaća neće biti isplaćena, piše Capital.ba.

Bivša radnica Maja Popović kaže da su se njezine i kolegine sumnje obistinile te da se sada ne mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje jer nemaju posljednje tri platne liste.

"U Republici Srpskoj za prijavu na biro potrebne su tri platne liste kako bi se mogao izračunati iznos naknade. Mi to nismo dobili. Predala sam papire u Zavod, ali su mi rekli da čekam posljednju platnu listu. Za kolege u Federaciji BiH prema njihovom zakonu ne trebaju tri platne liste, jer njima ide 50 posto od prosječne plaće," kaže Popović.

Kaže da nema nikoga u firmi s kim bi mogla razgovarati o ovome.

Novinari i drugi zaposlenici televizije Una ostali su bez posla 31. srpnja nakon uvođenja sankcija SAD-a, koje su ih optužile da, kao i druge kompanije unutar Infinity grupe, čine mrežu podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj obitelji.

Ovo je prva firma koja je ugašena nakon uvođenja sankcija. Stavljanje na "crnu listu" iskorišteno je kao povod za gašenje ovog medija, koji je u samo dvije godine poslovanja stvorio gubitak od gotovo 8,5 milijuna maraka.

Rukovodstvo ugašene televizije imalo je dva pristupa prema radnicima, ovisno o tome u kojem entitetu rade. Tako je radnicima u Banjoj Luci omogućen otkazni rok od tri mjeseca, odnosno do kraja rujna.

Radnici kažu da su zbog različitih zakonskih rješenja zaposlenici u Banjoj Luci krajem srpnja potpisali dvomjesečni otkazni rok, dok je sarajevska redakcija potpisala jednomjesečni.

Svima je rečeno da više ne dolaze na posao, a da će im biti isplaćene plaće za kolovoz ako su u FBiH, odnosno kolovoz i rujan ako su prijavljeni u RS. Svi su računali na naknade sa zavoda za zapošljavanje dok ne pronađu novi posao.

Posljednjeg dana na poslu podijeljene su im radne knjižice, no kada su se početkom ovog mjeseca pokušali prijaviti na biro, shvatili su da ne mogu jer nemaju tri posljednje platne liste.

Za to vrijeme, radnici članica iste grupacije "Prointer" i Alternativna televizija dobili su unaprijed plaće za kolovoz i rujan.

Una jedina u likvidaciji 

Una je do sada jedino sankcionirano poduzeće koje je pristupilo procesu likvidacije. Skoro 80 radnika dobilo je otkaz. Potpisani su ugovori o prestanku radnog odnosa, što je za ekipu u Sarajevu značilo prestanak radnog odnosa 31. kolovoza, uz otpremnine za radnike koji su bili zaposleni duže od dvije godine.

Za zaposlenike u Banjoj Luci otkazni rok traje do 30. rujna. Radnici su primili srpanjsku plaću 15. kolovoza preko računa "Prointera."

Posljednju plaću radnici televizije Una primili su prije mjesec dana, odnosno prije gotovo dva mjeseca.

Pokušali smo dobiti izjavu o isplati radnika televizije Una od Bojana Vujića, koji je sada na čelu "Invictus Technology Grupe," nastale nakon gašenja "Infinity-ja", no nije se javio na poziv, a u dopisivanju putem poruka nije odgovorio na ovo pitanje.