JAVNOJ KUHINJI U TREBINJU MRVICE "Gradska vlast nema empatiju prema gladnim ljudima, a bacaju novac na stolice"

Pučka kuhinja Ljubuški
Ilustracija/Hercegovina.info

Gradski odbor Narodnog fronta u Trebinju održao je konferenciju za novinare na kojoj su obavijestili javnost da skupštinska većina u trebinjskoj skupštini nije usvojila amandman koji je predao NF, a tiče se povećanja sredstava za financiranje Javne kuhinje u Trebinju. Lokalna vlast se hvali povijesnim proračunom od 50 milijuna KM, a za najugroženiju kategoriju izdvaja svega 60 tisuća KM što je slika i prilika bahatosti aktualne trebinjske vlasti, ističu iz Narodnog fronta.

Narodni front Trebinje

‘’Grad Trebinje je grad koji ima proračun od 50 milijuna maraka i smatramo da je tih 60 tisuća maraka bilo nešto najmanje što je Grad Trebinje mogao izdvojiti. Ako već imamo novca za osvjetljavanje mostova u Trebinju u iznosu od 900 tisuća maraka, kako to da nema osjećaja za ove ljude koji su u najvećoj potrebi!? Mogu najaviti ukoliko se ne nađu ova sredstva, Narodni front će radikalizirati svoju borbu za Javnu kuhinju na način da ćemo napraviti flajer na koje ćemo staviti jasno imena i prezimena zastupnika skupštinske većine koji su bili protiv toga da se ova sredstva usvoje i prema tome ćemo na taj način informirati građane“, rekao je za Hercegovina.info Saša Borjan, predsjednik Gradskog odbora Narodnog fronta u Trebinju.

Narodni front Trebinje Saša Borjan

Duško Miljanović dodaje da je u trenutnom proračunu Grada Trebinje povijesna samo bahatost vladajuće koalicije. On podsjeća da se prije 10 i više godina, kada je proračun Grada Trebinja bio više nego duplo manji, za rad Javne kuhinje izdvajao gotovo isti iznos na godišnjoj razini što je nedopustivo, uzevši u obzir sva poskupljenja, kako životnih namirnica tako i davanja.

‘’Proračun od 50 milijuna maraka vlasti u Trebinju nazivaju povijesnim, a ono što je zapravo povijesno je bahatost, pohlepa i neodgovornost prema građanima, a posebno prema najugroženijim. Od proračuna u iznosu od 50 milijuna KM, izdvaja se svega 65.000 KM za Narodnu kuhinju. Ako se vratimo deset ili više godina unazad, recimo u 2012. godinu kada je proračun bio oko 22 milijuna KM, izdvajalo se tek nekoliko tisuća maraka manje nego što sada Grad Trebinje izdvaja za Narodnu kuhinju. Imamo proračun veći za skoro 28 milijuna KM, imamo skok cijena osnovnih životnih namirnica, ali se za Narodnu kuhinju izdvaja tek 65.000 KM.

Narodni front Trebinje Duško Miljanović

Podsjećam da je cijena struje drastično skočila, da je vlast povećala cijenu vode, komunalnih usluga, te poreza na nepokretnosti. Ovo su sve udari na obitelj u Trebinju, posebno na višečlane obitelji, a zapravo posebno na one najugroženije stanovnike kojih se vlast sjeti tek u izbornoj godini kada im podijeli paket predizbornog poniženja čime pokušava dobiti njihovu naklonost i glasove. Ono što je posebno iritantno jeste da gospoda koja je u zgradi Gradske uprave odlučila da Narodnoj kuhinji ne treba više novca, u zgradi preko puta, u ERS donose sramnu odluku da nabave nekakav skupocjeni luksuzni namještaj, desetke tisuća maraka bacaju na nekakve stolice kojih se ne bi postidio ni šeik iz bogate arapske zemlje. Ovo su sve dokazi bahatosti i neodgovornosti i nedostatka empatije vladajućih, ja ih sada pozivam da iznađu sredstva za narodnu kuhinju i da barem malo nepravde prema građanima Trebinja isprave’’, rekao je Duško Miljanović.

Narodni front je u prijedlogu povećanja izdvajanja za Javnu kuhinju iznio niz ideja kroz koje bi se pomoglo najugroženijim kategorijama, a jedna od njih je instaliranje hladnjaka solidarnosti.

Narodni front Trebinje Petar Gutić

‘’Naš prijedlog je da kažem izašao iz razgovora s određenim korisnicima Javne kuhinje i njihovim iskustvima. Predložili smo pravljenje socijalne karte gdje bi sve obitelji shodno svojim bolestima, dosta tih obitelji je bolesno od karcinoma, od dijabetesa, uglavnom bolesti koje traže specijalne ili dijetalne načine ishrane. Javna kuhinja trenutno nema kapacitet da osigura te specijalizirane obroke. Jedna ideja koju smo također uvrstili u tih 60 tisuća maraka bi bili tzv ‘’hladnjaci solidarnosti’’. To bi bili instalirani hladnjaci u kojima bi se ostavljali obroci kako bi ljudi čije dostojanstvo ipak ne dozvoljava da dođu u javnu kuhinju mogli uzimati obroke’’, rekao je Petar Gutić.

Iz Narodnog fronta podsjećaju na staru izreku koja kaže da je društvo jako onoliko koliko su jaki njegovi najugroženiji članovi i pozivaju Grad Trebinje da počnu rješavati probleme s kojima se susreću socijalno osjetljive kategorije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.