JABLANIČKO JEZERO Šezdesetak volontera pojavilo se na akciji čišćenja

Jabalnica
instagram

Šezdesetak volontera počelo je danas čišćenje smeća s obala Jablaničkog jezera. Dvodnevnu akciju, organiziranu nakon bujica i klizišta početkom mjeseca, koje su preplavile jezero otpadom, pokrenuli su ekološki aktivisti i lokalne turističke zajednice, piše Radio Slobodna Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećeg vikenda planirano je čišćenje Grabovičkog jezera.

U poplavama i klizištima koja su zahvatila ovaj dio Bosne i Hercegovine 4. listopada stradalo je 19 osoba, koje su pokopane 15. listopada u naseljima Donja Jablanica, Zlate i Djevor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Ovo je pravi patriotizam i ljubav prema svom narodu," jedan je od komentara. Kiša je početkom listopada izazvala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici. Nadležni iz Vlade Federacije BiH tvrde da je obrušavanje kamenoloma uzrok velikog broja žrtava u Donjoj Jablanici. U poplavama i klizištima uništeno je najmanje 230 objekata u Jablanici, a procijenjena šteta iznosi oko 25,6 milijuna eura.

Rok za podnošenje zahtjeva pravnih i fizičkih osoba za prijavu štete na imovini koja je oštećena ili uništena zbog nesreće izazvane obilnim kišnim padavinama i klizištima na području Općine Jablanica je 23. listopada, navedeno je u zaključku općinskog stožera civilne zaštite.