IZVLAČENJE HELIKOPTERA Zamućena voda i mulj u Jablaničkom jezeru otežavaju akciju

Helikopter OS
Raport.ba

Policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) započeli su danas aktivnosti na izvlačenju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koji je u srijedu pao u Jablaničko jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronilački tim Specijalne policijske jedinice FUP-a sinoć je locirao helikopter na dnu Jablaničkog jezera, a danas su nastavljene aktivnosti s ciljem izvlačenja olupine.

Da bi se helikopter sigurno izvukao na površinu, potrebno je prethodno dovršiti niz aktivnosti.

Kako saznaje Raport, pripadnici Oružanih snaga pripremit će i osigurati "pristupni put" do helikoptera, nakon čega slijedi angažman pripadnika FUCZ-a.

Ogroman problem i potencijalnu ekološku opasnost predstavlja činjenica da se u helikopteru, prema izjavama odgovornih osoba, nalazi oko 400 litara goriva, zbog čega je potrebno postaviti barijere na vodi kako bi se pravovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izlijevanje goriva tijekom izvlačenja helikoptera.

Ronioci Federalne uprave policije će, kada se steknu uvjeti, doći do helikoptera.

Danas je, kako saznaju, Jablaničko jezero jako zamućeno, što predstavlja veliki problem roniocima.

Prema nekim prognozama, izvlačenje bi trebalo početi sutra ujutro.

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane jučer u 11 sati pao je u Jablaničko jezero, a sva četiri člana posade su preživjela, od kojih je jedan ozlijeđen.

Međutim, kako im je rečeno, izvlačenje je problematično jer se podigla velika količina mulja, a ronioci moraju paziti da helikopter prilikom izvlačenja ne oštete dodatno.