IZVJEŠTAJI JAVNIH PODUZEĆA Izvjesno povećanje cijena komunalnih usluga građanima i poduzećima, pohvale zračnoj luci

gradkso vijeća

Na maratonskoj 45. sjednici Gradskog vijeća Mostara, vrlo bitna 13. točka su izvještaji o radu gradskih javnih poduzeća za 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi izvještaji dolaze poprilično kasno u 2024. godini, s obzirom na to da se tiču rada u 2023. ali kako je oporba više puta napominjala, ovi izvještaji su planirano ostavljeni za razdoblje nakon izbora, budući da će u ovim izvještajima biti svega i svačega.

Među javnim poduzećima u Mostaru su JP Međunarodna zračna luka – aerodrom d.o.o. Mostar, JP Vodovod d.o.o. Mostar, JP Deponija d.o.o. Mostar, JP Komunalno d.o.o. Mostar, JP Mostar Bus d.o.o. Mostar, JP Mostar Parking d.o.o. Mostar, JP Mo Sport Mostar, JP Parkovi d.o.o. Mostar te JP Tržnice – pijace d.o.o. Mostar.

Izvjestitelj je gradonačelnik Mario Kordić. 

Zračna luka Mostar

Direktor Marko Đuzel prvi je izašao pred vijećnike i izjavio da stoji na raspolaganju za sva njihova pitanja.

Salem Marić je kazao kako su subvencije za zračnu luku već sada donijele rezultate. Marko Novak iz HDZ-a BiH, u ime kluba HDZ-a, čestitao je Đuzelu i Kordiću na dobrim rezultatima te izjavio da nema pitanja za Đuzela.

Silvio Bubalo iz HRS-a pohvalio je rad zračne luke i istaknuo kako su zauzeli stav da zračnu luku treba podržati i u trenucima kada je poslovala s gubitkom.

Pohvale su stigle i od gradonačelnika, koji je pohvalio sinergiju više razina vlasti u stvaranju pozitivne klime i rezultata.

Najavljeno je proširenje kapaciteta, novi izazovi te uspostava novih zrakoplovnih linija.

Đuzel je iznio rezime kako u zimskom periodu prvi put imaju redovne letove, i to za Zagreb i Beograd. Za iduću godinu planirano je devet sigurnih i dvije moguće destinacije, što bi moglo dovesti do rekordnog broja putnika od osnivanja zračne luke i nadmašiti rekord iz 2012. godine.

Izrađen je strateški dokument razvoja za sljedećih šest godina, temeljen na ulaganjima u infrastrukturu. Prema grubim procjenama, u zračnu luku bit će potrebno uložiti dodatnih 3 do 3,5 milijuna eura. Dugoročno ostaje riješiti jedino problem piste. Najavio je da će 29. studenoga dobiti certifikate prema europskim standardima.

Izvješće je prihvaćeno s 26 glasova za, bez suzdržanih i protivnih glasova.

JP Vodovod Mostar

Direktor Anton Vidačak izašao je pred vijećnike, a prvo pitanje postavio je Ivan Zelenika: "Više puta sam slao hitne zahtjeve i vama i inspekciji u vezi sa sanacijom kolovozne konstrukcije nakon popravka vodovodnih cijevi. Prolazi puno vremena prije nego se rupe na prometnicama zakrpe, osobito u Cimu, od Smrčenjaka do Krešića brijega. Zanima me, je li se tijekom 2023. išta poduzelo po tom pitanju? U Cimu se nakon četiri mjeseca krpe rupe koje su već postale krateri duboki 25 cm."

"Istina je da imamo problem s asfaltiranjem nakon prokopavanja. Drugo pitanje se odnosi na priključke. Jasno je svima ovdje da javna poduzeća imaju ograničene kapacitete. Potpisali smo ugovor s JP Komunalno koje za nas obavlja asfaltiranje tih rupa, a mi im nakon toga plaćamo. Tu je bilo dosta problema, ali vidim da se u posljednjih deset dana dosta uradilo i nadam se da će sada ići bolje jer su se bolje organizirali", odgovorio je Vidačak.

Istaknuo je da je mreža na području Cima i Ilića, koja je rađena 2004. godine, bila vrlo loše izvedena te da je jedino rješenje kompletna rekonstrukcija mreže, što Vodovod još nema u planu. Nada se da će barem dio posla moći biti obavljen do 2025. godine.

Slavko Zovko iz HRS-a pitao je Vidačaka o smanjenju gubitaka vode i trenutačnom postotku gubitaka u Vodovodu, te je ukazao na problem viška radnika, ali manjka kvalitetnih radnika.

"Što se tiče smanjenja gubitaka, nedavno sam radio analizu i ona je pokazala da smo gubitke smanjili s 57% na 52%. Primjetan je trend smanjenja. Otkrivanjem i saniranjem određenih kvarova postigli smo napredak. No, to je samo početak, pravi posao tek slijedi. U sklopu trogodišnjeg plana donijeli smo odluku da krenemo u zamjenu svih vodomjera u gradu i usvojili tehnologiju najmodernijih radijskih metoda očitavanja potrošnje. Trenutačno pripremamo natječaj i očekujem da ga raspisujemo krajem mjeseca. Plan je zamijeniti svih 27.000 vodomjera u Mostaru u narednih pet godina, što će koštati oko 15 milijuna KM. Zamjenom vodomjera očekujemo povećanje fakturirane vode za 10 do 15%, te ćemo otkriti značajan broj ilegalnih priključaka. Konkretni rezultati očekuju se već sljedeće godine", kazao je Vidačak.

"Što se tiče zapošljavanja, naslijedili smo kadrovsku strukturu kakvu smo zatekli. Nedostajalo je stručne radne snage. Imali smo tri ekipe vodoinstalatera na terenu, sada ih imamo sedam, a potrebno nam je barem deset. Svaka ekipa zahtijeva bager, kamion, kombi vozilo i zapošljavanje barem tri osobe, pa se nadam da će i ovaj dom imati sluha i odobriti sredstva za nabavku i obnovu opreme", apelirao je Vidačak na vijećnike.

Silvio Bubalo pitao je o izmjenama sistematizacije i planovima za uvođenje odjela interne revizije, kao i o pravnoj osobi Slobodna zona Mostar.

"Sistematizacija je rađena prema starim vodovodima, a prošle godine smo usvojili statut. Insistiram da dovršimo sistematizaciju do kraja godine, jer je to navela i federalna revizija kao glavni problem."

Kritizirano je i radno vrijeme blagajne za plaćanje usluga. Vidačak je naveo da je problem u sistematizaciji, budući da radno vrijeme Vodovoda traje do 15 sati, dok blagajna radi do 14 sati. Obećao je raditi na tom problemu.

Mirza Drežnjak iz SDA pitao je o smanjenju akumuliranog gubitka, s obzirom na povećanje cijena usluga, i o dugu prema Poreznoj upravi.

"Što se tiče smanjenja dugova prema dobavljačima, stanje je znatno poboljšano, imamo normalno poslovanje. Tekuće obveze prema Poreznoj upravi podmirujemo već 10-ak godina, dok je dug iz 90-ih još uvijek predmet usklađivanja. Kada se to uskladi, tražit ćemo modalitet za njegovo rješavanje. To je, po meni, jedino otvoreno pitanje."

Dug za struju smanjen je s 2,6 milijuna na 1,4 milijuna KM.

Salem Marić postavio je pitanje o izgradnji zajedničke zgrade i problemima s vodovodom na Gubavici.

"Kako bismo ozbiljno pristupili projektu izgradnje nove zgrade, neophodno je dovršiti sistematizaciju, kako bismo znali koliko radnog prostora trebamo. Očekujem da ćemo sistematizaciju završiti do kraja godine, nakon čega slijedi projektni zadatak. To ćemo raditi u suradnji s gradskom upravom. Što se tiče vodovoda Gubavica, on nam je predan s određenim nedostacima, od projektne dokumentacije do izvedbe. Slijedi vraćanje Gubavice u regularan rad pod kontrolom javnog poduzeća."

Izvješće je usvojeno s 25 glasova za.

JP Deponija doo Mostar

Nihad Grebović na početku je zamolio vijećnike da što prije zajednički pristupe promjeni cijene zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada.

"Znate da je cijena formirana 2008. godine, znate da je nerealna i da deponiju dovodi u težak položaj", poručio je Grebović vijećnicima.

Slaven Bevanda komentirao je da je gubitak porastao u odnosu na prethodnu godinu. "Ovo pitanje bismo trebali razmotriti na jednoj od sljedećih sjednica. Zanima me zbog čega je došlo do povećanja gubitka, te drugo, koliki je postotak sortiranja otpada i kakvi su prihodi od sortiranja?"

Grebović je odgovorio: "Što se tiče gubitka, prvenstveno je riječ o stopi amortizacije. Gubitak se odnosi na to, nije povećan zbog zaposlenih u sortirnici. Prema mojim podacima, sortirnica postiže najbolje rezultate u obradi sirovine koju plasiramo kooperantima za reciklažu. Trenutno smo na 13% sortiranja, a taj postotak se može još malo povećati, ali ne značajno."

Mirza Drežnjak postavio je pitanje o pročišćivaču otpadnih voda i dugovanjima, uključujući dug JP Parkovi.

"Jedna od ključnih stavki je dokument koji nam omogućuje zatvaranje starih, ali i otvaranje novih polja na deponiji. Pročistač je jedna od tih stavki, a veći dio sredstava za njegovu nabavku već smo osigurali. Što se tiče dužnika, dug JP Parkovi je više nego prepolovljen, trenutno iznosi oko 150.000 KM. U dogovoru s JP Komunalno, dogovoreno je da se dug otplaćuje kako ne bi došlo do zastare."

Gradonačelnik je pojasnio da deponija ima plan prilagodbe vrijedan 5,5 milijuna eura, što je potrebno za poštivanje plana sanacije i razgovore o zatvaranju Uborka.

"Mučimo se jer nam treba 11 milijuna KM, a razlog zašto nismo krenuli u plan prilagodbe je nedonošenje okolišne dozvole za deponiju. Udruga nas stalno osporava pravnim procedurama. Trenutno se sve primjedbe iz nedavne javne rasprave ubacuju u taj dokument. Trebamo iskoristiti sljedeći mandat da krenemo u predfinanciranje."

Odvajanje otpada bi poboljšala i kompostana. Proveli smo pilot-projekt i izdvojili 8000 tona kvalitetnog biootpada, odnosno komposta, koji je potvrđen kao visoke kvalitete. Iako smo započeli, sada opet odlažemo sve na deponijsko polje. Da bismo imali legalan komposter na deponiji, mora biti uključen u okolišnu dozvolu. Bez te dozvole, sve ovo ostaje samo teorija. S tim dokumentom, realizacija je moguća u roku od mjesec ili dva."

Izvještaj je usvojen s 22 glasa za, bez glasova protiv, dok su dvoje vijećnika bili suzdržani.

JP Komunalno doo Mostar

Direktor Đani Rahimić istaknuo je da nije bio na funkciji direktora 2023. kada je izrađen izvještaj, no obećao je da će odgovoriti na sva eventualna pitanja.

Slaven Bevanda postavio je pitanje o radu na novim uslugama, planiranju novih cijena te rješavanju pitanja područne jedinice za parking i njezinog spajanja s Mo Parkingom.

"Također me zanima kada ćemo dobiti izvještaj o spajanju komunalnih poduzeća", dodao je Bevanda.

Rahimić je odgovorio da se radi na reformi usluge odvoza otpada: "Deponija je zatražila povećanje cijena deponiranja, a to povlači i povećanje cijena prikupljanja jer mi kao komunalno poduzeće plaćamo deponiranje. Analizirali smo cijene i zaključili da su potrebna povećanja u svim segmentima, ali i reforma prikupljanja. Gospodarski subjekti žalili su se na previsoke cijene, dok smo na nekim mjestima shvatili da su cijene preniske. Plan postoji, a cilj je da se odvoz otpada plaća po količini otpada koji se odloži. Kod gospodarstvenika koji imaju vlastite kontejnere možemo izmjeriti količinu otpada i odrediti cijenu. Za one koji odlažu zajedno s građanima može se odrediti neki prosjek. Moramo biti oprezni da ne izazovemo neželjene posljedice. Građani odlažu otpad na dva načina – u prigradskim naseljima koriste kante, gdje možemo odrediti cijenu, dok u kolektivnim zonama imaju zajedničke kontejnere. Po uzoru na iskustva iz Hrvatske, može se odrediti neki prosjek po stanovniku ili kućanstvu. To je složen proces koji zahtijeva analize kako nitko ne bi bio diskriminiran. Radimo na tome i uskoro ćemo poslati prijedlog Gradskom vijeću, ali povećanje cijena bit će nužno."

Što se tiče pripajanja Komosa, Rahimić je objasnio da su preuzeli na korištenje parking kod bivše robne kuće Razvitak, koji je bio podružnica Komosa, te preuzeli radnike koji tu rade i imaju obvezu zadržati ih. "Sada je na gradu Mostaru da odluči hoće li parking prebaciti Mo Parkingu ili ostaviti nama, jer mi ostvarujemo određene prihode od toga. Mislim da nema smisla da se to prebacuje."

Izvještaj je usvojen sa 26 glasova za.

JP Mostar bus

Direktorica je poslala obavijest da je na putu, dok je bivši direktor, koji je trebao prisustvovati sjednici, javio da je bolestan. Kordić je preuzeo izvještavanje i odlučio odgovoriti na eventualna pitanja.

"Zatekli smo autobuse donaciju Japana iz 2002. godine. Situacija je bila čudna i teška. Tražili smo privremeno rješenje da ih održimo funkcionalnima dok ne dođe do konačne sanacije. Potpisali smo sporazum sa Splitom, koji je morao izvesti svoje autobuse izvan EU jer su dobili moderne autobuse, a mi smo to tada rado prihvatili. To nam je omogućilo da Mostar bus nastavi s radom. Dobili smo 22 autobusa u dobrom stanju, i to su ovi koje sada vidite u gradu. Nisam bio zadovoljan radom i promišljanjem bivše uprave."

"Veselim se što ćemo u sljedećih 10-ak dana imati prezentaciju novog softverskog rješenja. Vidio sam nacrt verzije i bit će to moderno rješenje koje će poboljšati točnost linija, sigurnost, smanjenje troškova i racionalizaciju. Čekamo samo odobrenje od Applea za preuzimanje aplikacije, dok je za Android sve već odobreno. Putem aplikacije moći će se plaćati karte, a planiramo kompletnu reorganizaciju modela funkcioniranja."

"Uložili smo 120.000 KM u izgradnju terminala za točenje goriva, što će se brzo isplatiti i smanjiti operativne troškove za oko 100.000 KM godišnje."

"Građani će putem aplikacije moći pratiti dolaske i odlaske autobusa, a na stajalištima ćemo postaviti monitore s informacijama. Cilj nam je modernizirati gradski prijevoz kako bi bio što prihvatljiviji. Veseli me što smo imali rast od 60% u korištenju javnog prijevoza. Ako omogućite moderan i funkcionalan javni prijevoz, ljudi ga rado koriste."

"Nije nemoguće, čak je lako dobiti sredstva iz europskih fondova za modernizaciju voznog parka u kontekstu smanjenja emisija CO2. Razmišljamo o autobusima na plin ili struju."

"Uložili smo 400.000 KM u 37-38 stajališta po gradu, a u proračunu ćemo izdvojiti novih 400.000 KM za prigradska naselja i njihova stajališta."

Glasanje po ovoj točki je odgođeno.

Mostar parking

Ivan Barbarić izjavio je da je Mostar Parking u 2023. ostvario rast u svim segmentima.

Silvio Bubalo je komentirao da izvještaj sadrži FIU, revizorski izvještaj i izvještaj nadzornog odbora, ali ne i izvještaj o radu samog poduzeća. Postavio je nekoliko pitanja: jesu li nenaplaćene kazne uračunate u dobit, koliki je postotak nenaplaćenih dnevnih parking karata, plaća li se PDV na izdanu ili na naplaćenu parking kartu te koliko je sudskih postupaka pokrenuto protiv osoba koje nisu platile svoje dnevne karte. Također, pitao je je li bilo kontrole iz Uprave za neizravno oporezivanje i kakvi su rezultati, te je li pravna ili fizička osoba kažnjena i tko je platio kaznu. Na kraju je pitao koliko je parking mjesta obnovljeno s obzirom na ostvarenu dobit.

Barbarić je odgovorio da se sav prihod, uključujući i nenaplaćene karte, knjiži kao prihod. Postotak nenaplaćenih karata u 2023. godini bio je oko 50%, dok je postotak storniranih karata bio oko 2,5%.

Što se tiče PDV-a, Barbarić je objasnio da se PDV plaća na svaku izdanu kartu. Objasnio je specifičnost prema kojoj Ministarstvo financija zahtijeva izdavanje računa prilikom izdavanja dnevne parking karte, ali u većini slučajeva korisnik nije prisutan prilikom izdavanja. Ministarstvo nalaže da se karta fiskalizira kada korisnik plati, no Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) smatra da se karta mora fiskalizirati čim se izda, bez obzira hoće li biti plaćena. Zbog toga su se pojavile određene nesuglasice, ali su postupili prema uputama UNO-a i platili zaostatke. Dio je obračunat tijekom kontrole, a plaćene su i kazne. Barbarić je osobno platio prekršajnu kaznu od 1.100 KM za sebe i poduzeće.

Rok zastare za nenaplaćene karte je pet godina. Dosad su pokrenuli postupke za naplatu dugovanja u iznosu od 110.000 KM, a predmeti su upućeni nadležnim sudovima.

Što se tiče obnove parking mjesta, Barbarić je objasnio da su naslijedili skoro 4 milijuna KM duga, blokirane račune i zaposlenike koji sedam godina nisu primili plaću. Prošle godine planirali su uložiti 100.000 KM u sanaciju i izgradnju novih parkirališta, ali nisu uspjeli realizirati taj iznos. Taj je plan prenesen u ovu godinu, povećan na pola milijuna KM, te su već započeti radovi na novom parkingu u Centru 2, gdje će biti izgrađeno stotinjak novih mjesta. Osim toga, rade na projektima za područje Like i Zagrebačke ulice, gdje će biti još stotinjak novih parking mjesta. Ukupno rade na 12 sličnih projekata koji će rezultirati s oko 300 novih i 700 obnovljenih parking mjesta.

Nakon žučne rasprave, 13 vijećnika glasalo je za izvještaj, 6 ih je bilo suzdržano, te izvještaj Mostar Parkinga nije dobio potrebnu većinu.

Sjednica još traje, a na redu su Mostar sport, Parkovi i Tržnice Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.