IZIGRAVANJE ZAKONA Smijenjeni Jakić već godinu na bolovanju, a uredno drži predavanja i ispite u Travniku

Vinko Jakić,ravnatelj,Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH
Vinko Jakić. Avaz

Vinko Jakić je prije nešto više od godinu smijenjen s dužnosti direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine i to nakon prave drame, jer su pripadnici osiguranja, uz prisustvo policije, morali nasilno otvoriti vrata i odvojiti Jakića od omiljene fotelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je deložiran iz direktorske kancelarije, jer je odlukom Vlade FBiH na to mjesto imenovan Emir Bašić, Jakić je istog trenutka otišao na bolovanje. I tako do dana današnjeg.

Aktivan u Travniku

No, i ovo bi se bolovanje, kao i štošta drugo s čim je povezan Jakić, moglo okarakterizirati kontroverznim jer saznaje se da bivši direktor spomenute federalne agencije, dok navodno boluje, održava predavanja i ispite na Internacionalnom univerzitetu u Travniku - odnosno Ekonomskom i prometnom fakultetu te Fakultetu politehničkih znanosti u Travniku, piše Raport.

Fakultet u Travniku Vinko Jakić

Držao ispite prošlog mjeseca

Čak je 5., 6., 19. i 20. srpnja ove godine imao i zakazane ispite studentima Ekonomskog fakulteta iz predmeta marketing i marketing usluga.

Sve to vidljivo je iz objava Fakulteta o rasporedu predavanja i ispita, kako iz ove, tako i prošle godine.

I logično se nameće pitanje - kako je čovjek nesposoban za rad u Agenciji u kojoj je zaposlen i u kojoj prima plaću, a istovremeno dovoljno sposoban da bude angažiran i radi po drugom osnovu u nekoj drugoj instituciji?

Tražit će informaciju

Ovo smo pitanje postavljeno je Emiru Bašiću, direktoru Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, koji se nemalo iznenadio kad je čuo ovu vijest.

"Agencija će zatražiti informaciju od Fakulteta, da provjerimo o čemu se radi.

Fakultet u Travniku Vinko Jakić

Raspored predavanja iz prošle školske godine

Ukoliko se to ispostavi kao točno, poduzet ćemo zakonom predviđene korake protiv svih onih koji na taj način zloupotrebljavaju instituciju bolovanja", jasan je Bašić.

S obzirom na to da je Jakić tužio i Agenciju i Vladu FBiH, tvrdeći da je nezakonito smijenjen i tijeku je sudski spor, Bašić je dobro upoznat s Jakićevim "dosjeom".

Kaže da u njemu nema papira koji je jako bitan za Jakićevu "dodatnu djelatnost".

Naime, naglašava Bašić da bivši direktor sigurno nije imao niti ima neophodnu dozvolu Agencije da bi predavao na fakultetu pored svog osnovnog posla.