IZBORI U MOSTARU Poznata imena trojice kandidata za gradonačelnika, Salema Marića nema na listi SDA

Predizborni plakati lokalni izbori 2020
hercegovina.info

Iako su do Lokalnih izbora u BiH 2024. ostala još četiri mjeseca, a do početka predizborne kampanje tri, stranke koje imaju ambiciju voditi Mostar sa svojim kandidatima su javno ili manje javno izišle pred početak godišnjih odmora. 

Tako Dnevni list prvi donosi imena kandidata s kojima će HDZ pokušati ponoviti ili nadmašiti rezultate iz 2020. godine kada su birači izabrali njihovih 14 vijećnika u Gradskom vijeću, dok portal Mostar.live donosi imena kandidata ispred SDA, odnosno Koalicije za Mostar u kojoj su uz drugu najjaču stranku u Gradskom vijeću i bh. Zeleni i BPS Sefer Halilović.

Trojac u utrci za gradonačelnika, nigdje Salema Marića

Najzanimljivija utrka na prethodnim lokalnim izborima bila je ona za gradonačelnika, a kako sada stvari stoje, na ovim izborima sučelit će se aktualni gradonačelnik Mario Kordić iz HDZ BiH (Premda se sve glasnije priča o tome da bi umjesto njega kandidat mogao biti netko drugi, primjerice Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ Mostar) i kandidat Koalicije za Mostar, Đani Rahimić iz SDA, dok se kao treći takmac nameće Semir Drljević Lovac ispred koalicije Grade moj.

Rahimić trenutno obnaša funkciju direktora ujedinjenog mostarskog Komunalnog, a inače je doktor tehničkih znanosti iz oblasti građevinarstva, profesor na Građevinskom fakultetu, a najpoznatiji je po rekonstrukciji i pretvaranju Fortice iz ruševine u turističku atrakciju Mostara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Ono što je još možda zanimljivije je da na listama SDA nema dosadašnjeg drugog najmoćnijeg čovjeka Grada, Salema Marića koji je posljednje četiri godine sjedio u stolici predsjednika Gradskog vijeća.

Oprezno sa imenima

SDP predvodi "Trojku" na lokalnoj razini, zajedno sa Našom strankom i NiP-om, no iz ovih stranaka za Hercegovina.info kažu kako će liste usvojiti do kraja tjedna, te tada i predstaviti nositelje kao i kandidate.

Istu stvar rekli su za naš portal i i u HRS-u, koji je u ovom mandatu imao troje vijećnika, te u konačnici i presudio u izboru gradonačelnika. 

Na naš upit kratko su odgovorili kako sa imenima izlaze tek nakon što službeno predaju liste.

Koalicija "Grade moj" u kojoj su NES, PMP, DF i SBiH također dovršava liste, a pouzdani izvori bliski ovoj koaliciji kažu za Hercegovina.info kako su neka imena već poznata.

Njihov kandidat za gradonačelnika bit će Semir Drljević Lovac, dok će Gradsku listu predvoditi Fadil Aličić iz DF-a. Na drugom mjestu je Melisa Korkman iz SBiH.

Za gradsko područje Sjever, nositelj liste će biti dr. Samir Kreso, predsjednik mostarskog SBiH-a.
Nositeljica liste za Stari grad bit će Adela Gosto, a na drugom mjestu bit će Maid Čolaković, predsjednik Gradskog odbora NES-a.
Za područje Jugoistok još uvijek traju predizborni dogovori, dok će listu Jugozapad predvoditi Zoran Mikulić, predsjednik Gradskog odbora DF-a, saznaje Hercegovina.info

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na izbore izlazi i HDZ 1990, no i oni imena svojih kandidata drže u tajnosti sve do zadnjeg trenutka.

SDA i HDZ pomladili kadar

Ono što je iz medija zasad poznato je da su na Gradskoj listi za Mostar ispred SDA na prvom mjestu Đani Rahimić, na drugom netko iz stranke bh. Zeleni, na trećem Alis Čolaković, aktualni predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, dok je na četvrtom Nataša Jekić, koja traži novi mandat. Na listi je i tajnik SDA Mostar, Mirza Lalić, dr. Senad Međedović, Aldin Pobrić, Saudina Udovičić, Seada Kuštrić... 

U izbornom području Stari grad, nosiltelj liste SDA bit će Haris Nazdraić, preletač iz DF-a, a prate ga Aida Kuštrić – Leto, Salko Isić, Džemal Juklo, Muamera Džafić, Adis Ćorić, Neđad Ćupina, Aldina Delić, Amila Prguda i Aldin Gosto.

Listu SDA na Sjeveru nosi Mirza Drežnjak ispred Fatime Lalić i Amera Macića. Slijede Elvira Silajdžić, Ahmed Hodžić i Alma Mustafić, a zadnje mjesto ostavljeno je kandidatu BH Zelenih, piše Mostar.live

Na Jugoistoku nositelj je Amar Džiho, slijede ga Anela Pobrić i Jasmin Pandur, netko iz BPS-a, Sadeta Zlomužica, Muhamed Kajan i Ajla Husić.

U GO SDA Mostar još nisu definirali izborni nastup u područjima Jug, Jugozapad i Zapad, a na listama (zasad nema) Ibrahima Husnića, Adema Macića Kade ni Zijata Mušića, piše ovaj portal.

Što se HDZ-a tiče, već je spomenut nositelj liste, Mario Kordić, a na gradskoj listi ga prate Ines Sulić, Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, zatim Damir Knezović, te Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara. 

Slijede Matej Boras, Zoran Karlović, Marijana Tomić, Dora Marušić i Toni Zorić. Kao 11. na listi je Nadina Vujnović, potom slijede Davor Barišić, Josipa Prskalo, Dominik Marić, Zdenko Leto, Anita Ristić, Tomislav Knezović te Tea Primorac. 

Izuzev Marka Novaka i Damira Knezovića koji idu u natjecanje za drugi vijećnički mandat, na ovoj listi nema niti jednog imena nekog od aktualnih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara, primjećuje novinarka Dnevnog lista.

Nositelj liste Zapad HDZ-a BiH je aktualni vijećnik ove stranke u GV Mostar Damir Šunjić, a slijede redom Maja Libić, Slaven Cvitanović, Inge Bevanda, Josip Prskalo, Kristina Čović, Damir Gilja, Ivan Leko i Maja Arapović.

Nadalje, Stanko Ćosić, također aktualni mostarski vijećnik HDZ-a, nositelj je područne liste Jugozapad. Slijede kandidati: Ivana Tomović te Ivan Zelenika i Goran Bošnjak, koji su također aktualni gradski vijećnici. 

Potom kao kandidatkinja na broju pet je Anja Marić, Darko Pehar, Toni Prskalo, Sandra Čule, Maristela Krunić, Slaven Glavina, Andrea Karačić i Marko Cvitković.

Ovaj niz zatvara Područna lista Jug koju nosi Kažimir Miličević, aktualni gradski vijećnik HDZ-a BiH, a slijedi kandidatkinja Andriana Zovko, Marin Martinović, Ljubica Raič i Ante Marijanović, doznaje Dnevni list iz pouzdanih izvora.

U vijeće želi i pet neovisnih kandidata

Boška Ćavar nakon izlaska iz Naše stranke najavila je kandidaturu kao neovisna kandidatkinja.

Kao neovisni izlaze i Elvis Redžić (redni broj 27), Žani Buhovac (redni broj 108), Dragan Raguž (redni broj 120) i Dario Petrović (redni broj 122).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.