IVOVIK ŠUTI, A ŠALJU REAKCIJU "Turbine nisu ugašene, samo još nisu pokrenute"

VE Ivovik

Nakon što više od mjesec dana nisu odgovorili na upit portala Hercegovina.info vezano probijanje roka za početak radova vjetroparka Ivovik, a po objavi našeg članka iz tog parka poslali su reakciju koju opet nisu iskoristili da odgovore na naša pitanja.

Evo što su napisali u dopisu koji su počeli ironičnom zahvalom što ih pratimo.

„Turbine vjetroelektrane nisu ugašene, samo još nisu pokrenute. Promatrači mogu samo vidjeti da su turbine izgrađene, ali ostali aspekti radova još traju. Izgradnja projekta uključuje 20 vjetroturbina, ceste, dalekovod, trafostanicu, kontrolni centar, administrativni centar, uključujući niskogradnju, instalacije, puštanje u pogon, te kontrolu sigurnosti i okoliša tijekom izgradnje. Sam dovršetak vjetroturbina ne znači završetak cijelog projekta“, istaknuli su referirajući se na naslov teksta. Navode da je s projektom sve u redu, samo im treba vrijeme.

„Redovne procedure državnih, federalnih i lokalnih vlasti za tehnički prijem još uvijek su u tijeku. U ovoj zemlji, vjetroelektrane moraju zadovoljiti više zakonskih propisa, za što je potrebno dosta vremena. Investitor će svoj dio posla obaviti savjesno i u skladu s važećim propisima. Za sve to postoje tehnički i regulatorni uvjeti, kao i zakonski rokovi koji se moraju poštovati, ali to nikako ne znači da nešto nije u redu s projektom Ivovik. U to se možete uvjeriti gledajući dinamiku izgradnje i puštanja u rad drugih energetskih projekata u Bosni i Hercegovini“, zaključili su iz Ivovika.

Na istu adresu s koje su poslali reakciju, 13. svibnja poslali smo upit sljedećeg sadržaja:

Kada se očekuje da bi vjetropark mogao početi s radom?, Zbog čega vjetropark nema konačnu suglasnost Elektroprijenosa za priključak na mrežu?, Koje su izmjene tražene od vas kao investitora kako bi dobili priključak za mrežu?, Je li bilo kontakata sastanaka s mještanima koji se bune oko zemljišta i koji su zaključci?

Na navedena pitanja nisu nikada odgovorili, a morali bi znati da posle neodgovaranja nema demantiranja. Također, članak uopće nije bio fokusiran na turbine, nego na zastoj cijelog projekta zbog administrativnih i drugih problema s mještanima, a što simbolično naslov i ukazuje, ne govoreći bukvalno kako shvaća Ivovik da su turbine ugašene, nego simbolično da projekat stoji. A stoji, jer je po najavama iz te tvrtke vjetropark s radom trebao početi već davno.