INTERESI KOČE Zastupnik u parlamentu BiH pitao Borjanu Krišto zašto se odugovlači s legalizacijom medicinskog kanabisa

Sasa Magazinovic

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj u utorak, 22. listopada, šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH, Saša Magazinović, ponovno je istaknuo problem zastoja u procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Magazinović, koji se već duže vrijeme zalaže za legalizaciju, iznio je zabrinjavajuće informacije o razlozima usporavanja ovog važnog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magazinović je u svom obraćanju naveo da je ključni problem nedostatak svijesti i solidarnosti među donositeljima odluka, ali i interesi određenih grupa. "Primjer je to da su interesne skupine, da ne kažem narkomafija, zasad jače od države," kazao je Magazinović, ističući da cijene ulja kanabisa na crnom tržištu dosežu i do 30.000 KM, što je razlog zbog kojeg se legalizacija koči.

"Taj iznos nekima odgovara jer pacijenti ne mogu legalno kupiti ovaj lijek u apotekama, već su prisiljeni ulje kanabisa nabavljati od dilera u mračnim parkovima," upozorio je. Dodao je da su političari, struka, građani, pa čak i vjerske zajednice, jednoglasno za legalizaciju, a da BiH ima i međunarodnu obvezu prema Komisiji za opojne droge UN-a u vezi s ovim pitanjem. Iako su koraci jasni, tvrdi da se proces odugovlači zbog nečijih osobnih interesa.

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, odgovorila je da je ovo pitanje u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova te da Vijeće ministara još nije dobilo nikakav službeni materijal o legalizaciji kanabisa. "Ministarstvo civilnih poslova je od Agencije za lijekove zatražilo informacije o statusu materijala, ali do danas nije dobilo odgovor," rekla je Krišto, dodavši da Ministarstvo civilnih poslova podržava regulaciju ovog pitanja.

Magazinović je u replici naglasio kako Ministarstvo sigurnosti za razliku od Ministarstva civilnih poslova ne surađuje dovoljno, te da Agencija za lijekove već ima pripremljenu odluku, kako je to zahtijevala UN-ova komisija. Pozvao je Krišto da isprati proces i koristi svoju funkciju kako bi se izbjeglo dodatno odugovlačenje.

"Cijeli ovaj proces traje već godinama, a rezultat je da dileri prodaju ulje kanabisa, dok pacijenti ne mogu dobiti taj lijek na recept u apotekama," zaključio je Magazinović, pozivajući na hitnu akciju kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana.