VIDEO  Incident u Čapljini, zatvoreno biračko mjesto, intervenirala i policija

Grabovine

Na biračkom mjestu Grabovine u Čapljini oko 12 sati došlo je do incidenta zbog kojega je glasanje na tom mjestu trenutno zaustavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video je prvi objavio čapljinski gradski vijećnik Sandro Jurković, a da je biralište privremeno zatvoreno za Hercegovina.info potvrdila je Matea Vidić, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Čapljina.

Grabovine

"Došlo je do neregularnosti u radu biračkog odbora na izbornom biračkom mjestu Grabovine. Prijavljeno je od promatrača kako nije dopušteno da uputi primjedbu. Rad biračkog odbora je zaustavljen i GIP Čapljina je uredno obavijestio Središnje izborno povjerenstvo BiH najprije telefonskim putem jer se nalazimo na licu mjesta i dobili smo instrukciju da pošaljemo zapis u pisanoj formi, da uzmemo izjave članova biračkog odbora i promatrača koji su se zatekli u tom trenutku na ovom biračkom mjestu i da pošaljemo njima na dalje postupanje. Utoliko ćemo dobiti odluku SIP-a o tome kako postupiti dalje i što napraviti", kazala nam je Matea Vidić.

Sandro Jurković na svom je facebook profilu napisao: 

"Članovi biračkog odbora, Zdravko Nikolić, Josip Pavlović i predsjednik biračkog odbora Darko Perić, spriječili su moju suprugu u njenoj namjeri da podnese prigovor. Posebno zabrinjava činjenica da je Zdravko Nikolić ubacio glasačke listiće u izbornu kutiju, što smatramo nepravilnošću.

Grabovine

Prethodno su se na biralištu pojavili Bruno Jurica iz Dračeva i Spasoje Raič iz Gnjilišta, a vozio ih je Toni Đugum iz Višića. Način na koji su pristupili biračkom procesu, u kombinaciji s gore navedenim postupcima članova biračkog odbora, ukazuje na potrebu za daljnjom istragom."

U tijeku današnjih izbora zabilježeno je ukupno 81 teža nepravilnost, uključujući nedostatak izbornog materijala, proceduralne propuste u pristupu promatrača biračkim mjestima te nepravilnosti u procesu glasanja. Ove nepravilnosti uključuju fotografiranje glasačkih listića, propuste u radu biračkih odbora, zloupotrebu pomoći pri glasanju te ugrožavanje tajnosti glasanja.

Jedna od najčešćih nepravilnosti koja se kontinuirano pojavljuje iz izbornog ciklusa u ciklus je obiteljsko glasanje, koje je zabilježeno na 32 posto biračkih mjesta. Također, na 31 posto biračkih mjesta zabilježeno je vraćanje birača jer nisu bili na popisu iz CBS-a.

Koalicija „Pod lupom“ prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima. Do 12:00 sati, na većini biračkih mjesta oprema funkcionira ispravno, osim na jednom mjestu u Doboju gdje ne radi elektronska identifikacija birača i na dva mjesta u Tuzli gdje su skeneri glasačkih listića bili nefunkcionalni, zbog čega je glasanje nastavljeno bez upotrebe opreme. Na 13.4 posto biračkih mjesta nije prikazano uputstvo za korištenje novih tehnologija, što ukazuje na potrebu za boljom edukacijom birača.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.