IMENA NEKIH VIJEĆNIKA VEĆ POZNATA Evo kako su prošli kandidati po pojedinim gradskim područjima u Mostaru

Lokalni izbori Mostar
hercegovina.info

Iako je još prerano za špekulirati o tome tko će činiti mostarsko Gradsko vijeće u mandatu 2024-2028, neke stvari mogu se zaključiti već na temelju 76 posto prebrojanih glasova na području Grada Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Hercegovina.info već je obradio gradsku listu na kojoj vode aktualni gradonačelnik Mario Kordić i nositelj liste Koalicije za Mostar, Đani Rahimić.

Računanje mandata za Gradsko vijeće Mostara temelji se na specifičnim pravilima koja su uspostavljena kako bi se osigurala proporcionalna zastupljenost različitih etničkih grupa i geografskih područja. 

Grad Mostar podijeljen je na šest gradskih područja, od kojih svako bira određen broj vijećnika. Ukupan broj vijećnika u Gradskom vijeću je 35.

Mandati se dodjeljuju proporcionalno prema broju glasova koje su političke stranke ili nezavisni kandidati dobili u svakom gradskom području, koristeći Saint Lague ili Websterovu metodu raspodjele mandata.

Postoji i pravilo o zastupljenosti različitih etničkih skupina. Prema Statutu Mostara, u Vijeću ne smije biti više od 15 vijećnika iz jedne etničke grupe, a minimalno četiri mjesta rezervirana su za pripadnike drugih etničkih skupina koje nisu među najbrojnijima. Ako ni jedna etnička grupa nema najmanje četiri predstavnika u Vijeću, dodatna mjesta se dodjeljuju da bi se ispunila ova kvota.

Što se gradskih područja tiče, idemo redom.

Gradsko područje 1 (Sjever)

Iz Gradskog područja Sjever (gradsko područje 1) biraju se dva vijećnika. Na tom području glasovi su već prebrojani, tako da se može reći kako će Mirza Drežnjak i Amer Macić iz SDA najvjerojatnije biti novi-stari gradski vijećnici. Obojica su osvojila više od 1000 glasova. Ostale stranke i koalicije na sjeveru nisu uspjele doći blizu SDA kandidatima, pa se tako kanidati Trojke i Grade moj, Sanel Ćorić (337 glasova) i Samir Kreso (356) nemaju čemu nadati.

Gradsko područje 2 (Stari grad)

S gradskog područja Stari grad bira se pet vijećnika. Trenutno je u Starom gradu prebrojano oko 79 posto glasova, a rezultati su sljedeći. Haris Nazdraić iz SDA, odnosno Koalicije za Mostar ima 988 glasova, Džemal Juklo ima 664 glasa, Adis Ćorić 638, a Salko Isić 598.

Ulasku u vijeće blizu je Sanel Žuljević, kandidat Trojke koji zasad ima 671 glas, dok ostali kandidati s liste na ovom uzorku prebrojanih glasova nemaju baš velike šanse. Nečemu se može nadati i Maid Čolaković sa liste Grade moj, koji je trenutno na 459 osvojenih glasova.

Gradsko područje 3 (Jugoistok)

Iz gradskog područja Jugoistok (gradsko područje 3) biraju se dva vijećnika. I na jugoistoku obrađena su sva birališta, pa je situacija manje više jasna.

U ovome bastionu SDA najbolje su prošli Amar Džiho sa 931 glasom i Jasmin Pandur sa 731 glasom. Mustafa Golić ispred trojke dobio je tek 475 glasova, a Amina Gerin iz Grade moj 325, pa će iz ovoga područja dva vijećnika prema metodi izračuna mandata najvjerojatnije dati SDA.

Gradsko područje 4 (Jug)

S gradskog područja Jug (gradsko područje 4), isto kao i za Jugoistok biraju se dva vijećnika. Na zadnjim izborima iz tog područja iznenađujuće je izabran Alis Čolaković iz SDA, no čini se kako na ovima to neće biti slučaj.

Najbolje su prošli Kažimir Miličević iz HDZ BiH koji je nakon što je prebrojano 93 posto glasova osvojio 500 preferencija, dok je apsolutni pobjednik Dario Petrović sa Hrvatske liste za jug koji je osvojio 809 glasova. Izedin Demirović iz SDA sa 205 glasa nema puno šansi da ulazak u vijeće.

Gradsko područje 5 (Jugozapad)

Iz područja Jugozapad (gradsko područje 5) bira se sedam vijećnika. Tamo je u ovom trenutku obrađeno oko 88 posto biračkih mjesta, a najbolje su prošli sljedeći kandidati:

HDZ trojac trenutnih vijećnika, Stanko Ćosić, Ivan Zelenika i Goran Bošnjak osvojili su svaki preko 2000 glasova i oni su sigurni vijećnici. Darko Pehar sa liste HDZ-a ima 955 glasova i velike šanse da se pridruži kolegama.

Siguran bi trebao biti i Silvio Bubalo iz HRS, dok predsjednik stranke Slaven Raguž ima 352 glasa.

Teo Tomić iz HDZ 1990 ima zasad 381 glas, Zoran Mikulić iz Grade moj 149 glasova, a povjerenje 311 birača osvojila je neovisna kandidatkinja Boška Ćavar.

Gradsko područje 6 (Zapad)

S područja Zapad (gradsko područje 6) biraju se 4 vijećnika. Na zapadu je trenutno prebrojano 97 posto biračkih mjesta, a kandidati koji bi mogli ući u gradsko vijeće su sljedeći:

S liste HDZ BiH najbolje je prošao Damir Šunjić, kojem je povjerenje dalo 1.530 birača. Slaven Cvitanović kolega s liste osvojio je 866 glasova, Josip Prskalo ima 524 glasa, a blizu su i Inge Bevanda sa 376 Marin Golemac sa 374 i Maja Ljubić sa 363 glasa.

Slavko Zovko iz HRS trebao bi sa 369 glasova biti siguran među četiri vijećnika sa zapada, Vesna Šunjić s njihove liste ima 340 glasova. Marko Ćurčić iz HDZ 1990 sa 153 glasa baš i nema neke šanse za prolazak dalje. 

Kako funkcionira Webster/Saint-Laguë metoda

Ova metoda koristi tzv. "nepravilni količnik" za raspodjelu mandata. Radi se o tome da se broj glasova koje je dobila stranka ili kandidat dijeli sa serijom neparnih brojeva (1, 3, 5, 7, 9 itd.), a mandati se dodjeljuju prema najvećim dobivenim količnicima.

Koraci:

Brojanje glasova: Svaka stranka ili kandidat dobiva određeni broj glasova na izborima.

Dijeljenje glasova: Broj glasova svake stranke dijeli se s nizom neparnih brojeva (1, 3, 5, 7, itd.).

Primjer: Stranka A dobila je 10,000 glasova. Dijeli se s 1, 3, 5:

10,000 ÷ 1 = 10,000
10,000 ÷ 3 = 3,333
10,000 ÷ 5 = 2,000

Stranka B ima 8,000 glasova:

8,000 ÷ 1 = 8,000
8,000 ÷ 3 = 2,666
8,000 ÷ 5 = 1,600

Mandati se dodjeljuju prema najvećim količnicima. Prvo se dodjeljuje mandat stranci ili kandidatu koji ima najveći količnik, zatim se nastavlja s dodjeljivanjem prema sljedećim najvećim količnicima sve dok se ne podijele svi mandati.

U ovom primjeru, Stranka A bi dobila prvi mandat jer ima najveći količnik (10,000), a Stranka B drugi mandat s količnikom (8,000). Potom bi se proces nastavio sve dok se ne popune sva mjesta u Vijeću.

U Mostaru se Saint-Laguë metoda primjenjuje tako da se mandati za Gradsko vijeće dodjeljuju proporcionalno prema broju glasova koje političke stranke dobiju u svakom gradskom području. Ovo osigurava proporcionalniju raspodjelu mandata u odnosu na D'Hondtovu metodu, koja blago favorizira veće stranke. Saint-Laguë metoda daje relativno veću šansu manjim strankama da osvoje mandate jer koristi "mekše" količnike u dijeljenju glasova.

Kako to izgleda za Mostar?

Prema trenutno prebrojanim glasovima, iz Gradske izborne jedinice ulaze pet HDZ-ovih vijećnika, četiri vijećnika Koalicije za Mostar, dvoje vijećnika Grade moj, dok Trojka i HRS dobivaju po jedan mandat.

Sa sjevera kako smo već napisali ulaze dva vijećnika SDA, odnosno Koalicije za Mostar.

Stari Grad daje tri vijećnika Koalicije za Mostar, te po jednog iz Trojke i Grade moj.

Na Jugoistoku SDA daje dvoje vijećnika.

S juga u vijeće ulaze kandidati HDZ BiH i Hrvatske liste za Jug. Na Jugozapadu HDZ prema projekcijama dobiva pet vijećnika, HRS i HDZ1990 po jednog.

Na Zapadu HDZ ima tri vijećnika, HRS jednog.

Prema tome, HDZ će imati 14, HRS 3, HL Jug i HDZ 1990 po jednog. SDA bi trebala imati 11 vijećnika, Grade moj 3, dok Trojka dobiva samo dva mandata.

Treba napomenuti kako ništa od ovoga još nije konačno, te će se stvari s dodatnim brojanjem glasova i primjenom ove metode moguće korigirati u budućem razdoblju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.