IMAJU SOLARE, A NEMAJU VODE Žitelji naselja Gubavica i Pijesci već 15 dana bez osnovne životne potrebe

voda,analiza,Mostar,eko hub blagaj
Ilustracija

U ovim danima kada temperatura, posebno u Hercegovini, prelazi 40 stupnjeva, prigradska naselja južno od Mostara, Gubavica i Pijesci su već više od 15 dana bez vode. Prije četiri godine počela je izgradnja vodovoda u ovim pretežno povratničkim naseljima, priključci su uredno plaćeni, ali vode nema. Povremeno im je dostavljana tehnička voda, a vodu za piće kupuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigradska naselja Gubavica i Pijesci na oko dvadesetak kilometara udaljenosti od uže gradske jezgre Grada Mostara nemaju riješen problem vodoopskrbe. Oko 400 domaćinstava je bez vode već 15 dana i za vodu se snalaze u čatrnjama koje su zbog velike suše sve praznije, piše BHRT.

Zbog visokih temperatura i suše, mještanima propadaju usjevi i suše se voćnjaci. Jedan od njih je Enes Rahimić koji ima veliko imanje na kojem uzgaja voće i vinovu lozu.

"Tu se već vide biljke, voćke koje su maltene uništene. Što da kažem, razočaran sam. Mi smo prošle godine imali raspored. Vodu je četiri dana imala Gubavica, četiri dana Pijesci. Imali smo četiri dana vodu, spremali smo se, ove godine je drugačije, mi vode nemamo ovdje", kazao je Enes Rahimić, vlasnik imanja.

Cijena cisterne 150 KM

Priključke su, naglašava Rahimić, prije godinu dana uredno platili, ali vode nema. Mještani navode da su iz vodovoda dobili informaciju da je riječ o tehničkim problemima. Zbog toga su prinuđeni kupovati vodu u cisternama, a cijena jedne isporučene cisterne je 150 KM.

"Vodovodu platio i sad opet cisterne plaćam. Gdje to ima? Napravio sam ovdje ovu bašču imam, to sam uložio, napravio da valja, sredio, posadio, sve uništeno", kazao je mještanin Salko Kodro.

"Teško kao prije pedeset godina, eto tako živimo. Čatrnja, kanta, vadi i nema druge", rekao je mještanin Hilmo Spahalić.

''Tehnički nedostaci''

Iz Grada poručuju kako su oni svoj dio obveza u ovom slučaju završili, da je sada na potezu Vodovod.

"Sad je u fazi rješavanje ugovora s vodovodom individualnih priključaka, znači oko 370 zahtjeva ima, 250 ugovora je potpisano. Vodovod tu ima nekih tehničkih problema, a trenutno zašto nema vode, evo po izjavi iz Vodovoda kažu da su u pitanju tehnički nedostaci koji će biti brzo otklonjeni", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

Kada se voda vrati u ova naselja i dalje će to biti tehnička voda, koja nije za piće i s čim su, naglašava Marić, mještani suglasni od početka. Dolazak pitke vode u ova naselja sačekat će, prema svemu sudeći, neku novu vlast. Mještani ovih povratničkih naselja, osim vodoopskrbe apeliraju i na uvođenje autobusne linije jer su, kako kažu, jedino prigradsko mostarsko naselje bez gradskog prijevoza.