FOTO/VIDEO  Hoće li Posušje zbog neriješenih odnosa ostati bez LIDL-a i višemilijunske investicije?

Ukraskamen Posušje

Radni prostor bivšeg posuškog giganta 'Ukraskamena' koji se bavio eksploatacijom i preradom kamena već dugi niz godina nije u pogonu te se tek u tragovima može vidjeti radna atmosfera u otužnom devastiranom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukraskamen je bivša državna tvrtka koju je 2001. godine u privatizaciji kupio Ante Mrvelj koji je u međuvremenu tragično nastradao u prometnoj nesreći, a cijela priča dobila je sudski epilog kada su njegovi sinovi Josip i Ivan pokrenuli proces povratka bivše upravne zgrade jer smatraju da im pripada na temelju sudske presude kada je njihov otac upisan kao isključivi vlasnik zgrade u kojem se trenutačno nalaze dva ministarstva Županije Zapadnohercegovačke.

Ukraskamen Posušje

Kako u razgovoru za hercegovina.info tvrdi Ivan Mrvelj, na ovom zapuštenom području u centru Posušja u planu imaju izgradnju stambeno-poslovnog prostora s raznim sadržajem višemilijunske vrijednosti, a za dolazak je zainteresiran i njemački trgovački gigant LIDL koji osluškuje sudske prijepore kako bi se mogli pozicionirati na tržištu.

Ukraskamen Posušje

Povijest 'gonjanja'

Bivša upravna zgrada Ukraskamena 1993. mobilizirana je za potrebe HVO-a u ratnim vremenima, a kako navodi konzultant obitelji Mrvelj i pravni stručnjak Zdenko Lučić, od 1993. do 2024. poduzeće Ukraskamen kao vlasnik zgrade u kontinuitetu izgubila ja veliku dobit i pretrpjela materijalnu štetu jer u međuvremenu nisu naplaćivali ogromne najmove od korisnika zgrade (HVO, Općina Posušje te Ministarstva gospodarstva ŽZH i Ministarstva graditeljstva ŽZH).

Ukraskamen Posušje

Ukraskamen Posušje

"Prema Poreznoj upravi Federacije BiH, najam je 20 maraka po metru kvadratnom, a zgrada ima 3.369 kvadrata s pripadajućim parkingom. Sveukupno razne institucije su zgradu koristile 31 godinu što je oko 67 tisuća maraka mjesečno, a sa zateznim kamatama na sve ove godine ukupno oko 25 milijuna maraka neplaćenih najmova za korištenje zgrade koja je evidentno u vlasništvu Ukraskamena", ističe Lučić koji navodi da zakon uređuje ugovorenu i izvanugovorenu odgovornost za štetu i to na način da određuje kako je svatko ovlašten tražiti od štetnika naknadu štete koju mu je krivnjom nanio.

Rješenje sudskog spora

Ovdje treba napomenuti da je tvrtka Ukraskamen blokirana zbog postupka prinudne naplate dospjelih poreznih obveza, kamata i troškova postupka u ukupnom iznosu oko 870 tisuća maraka. Kako ističu sugovornici, spremni su se nagoditi sa Županijom Zapadnohercegovačkom kako bi im oprostili dug zbog upravne zgrade u kojoj se godinama nalaze, a zauzvrat traže deblokadu računa kako bi poduzeće moglo ponovno raditi u potpunosti, a veliko zemljište u centru Posušja pretvoriti u moderni stambeno-poslovni kompleks.

Ukraskamen Posušje

Ukraskamen Posušje

Upit oko navedenog sudskog spora koji koči razvoj općine Posušje adresirali smo Vladi Županije Zapadnohercegovačke, kao i Ministarstvu gospodarstva ŽZH koje boravi u predmetnoj zgradi, no nismo dobili skoro nikakvu reakciju.

Tek šturi odgovor iz Ureda predsjednika Vlade ŽZH Predraga Čovića ukazao nam je na to kako ne raspolažu traženim podacima koje smo tražili od njih, a pitali smo ih je li Vlada ŽZH vlasnik objekta u Posušju u kojem trenutačno borave Ministarstvo gospodarstva ŽZH te Ministarstvo graditeljstva, otkad su ministarstva u toj zgradi te koja je uloga obitelji Mrvelj u vlasničkoj strukturi.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.