HERCEGOVINA METEO Glavnina oborina past će u noći s utorka na srijedu

Nevrijeme
Mirko Krajinović

Stabilne vremenske prilike na području Hercegovine nastavit će se i tijekom sutrašnjeg dana, no već od sredine dana očekuje se jačanje juga i južnog vjetra, što će označiti početak pogoršanja vremena u noći na srijedu te u ranim jutarnjim satima srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo pogoršanje vremena uzrokovat će visinska dolina s jugozapada, no ovog puta neće biti prisutna prizemna ciklona, što znači i manji dotok hladnijeg zraka. Zbog toga se očekuje manja količina oborina nego prethodnog puta, iako su ponovno moguće lokalno obilne padaline, piše Hercegovina.meteo.

Najviše oborina očekuje se tijekom noći s utorka na srijedu, a u većem dijelu Hercegovine postoji rizik od jačeg grmljavinskog nevremena praćenog obilnijom kišom. Prognostički modeli predviđaju da bi ukupna količina padalina mogla iznositi između 20 i 60 mm, dok bi u planinskim predjelima sjeverne i sjeverozapadne Hercegovine moglo pasti do 90 mm, područje koje je prošlog puta zabilježilo preko 300 mm padalina.

S obzirom na prezasićenost tla, nova obilnija količina padalina (do 90 mm) mogla bi izazvati klizišta i odrone. Stanovnicima ovih područja savjetuje se oprez te praćenje upozorenja hidrometeoroloških službi.

Vremenske prilike će se stabilizirati tijekom srijede, no ta stabilizacija neće biti dugotrajna. Nova promjena vremena moguća je već u noći s četvrtka na petak. Prema prvim procjenama, vikend bi mogao donijeti suho, sunčanije i nešto toplije vrijeme, no dugotrajnija stabilizacija vremenskih prilika nije na vidiku.

Ostanite informirani i pratite daljnje prognoze!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.