HERCEGOVAČKI MED Godina za pčelare nije ni približna prošloj, a dodatni problem je cijena uvoznog meda

Hercegovački med
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Godina za pčelare je počela loše, a sve su prilike da će tako i završiti. Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara ‘‘Leotar‘‘ Trebinje, kaže da su vremenski uvjeti i česte promjene vremena utjecale na to da većina trebinjskih pčelara nije ni imala prinos u svibnju, kao što je uobičajeno. Nadaju se, kaže on, da će jesenja i livadska paša eventualno izvući sezonu. On dodaje da po svemu sudeći, ova godina neće biti ni približna prošloj koja je bila vjerojatno i najbolja u posljednjih desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova godina je, nažalost, krenula vrlo loše i nastavila se kao takva. U odnosu na prethodnu, vrlo, vrlo loša. Travanj mjesec je bio da kažemo, za pohvaliti se, jer su prve te paše, odnosno voćna paša, dale određenu količinu nektara. Od polovine svibnja, rijetko koji pčelar se može pohvaliti da je imao dnevni unos u plusu. Vaga je uvijek, i dan danas, bilježi određeni minus, ne veliki. Pčela znači polako jede ono što je donijela u travnju mjesecu. Iz tog razloga možemo sa skepsom tvrditi da ova godina na kraju neće baš biti ni približno ona od prošle godine. Ostaje još nada ta jesenja paša i možda livadska paša, u višim predjelima, preko tisuću metara, ali s obzirom na vremenske prilike koje su trenutno u Trebinju i svuda u Hercegovini, gdje dnevna temperatura dostiže i do 40 stupnjeva, teško je očekivati bilo kakav unos, štoviše, pčelari moraju pripaziti svoja pčelinja društva da ne ostanu gladna, da nemaju u košnicama meda, da ih prihrane, održe i zaštite za sljedeću godinu”, rekao je za Hercegovina.info Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara ‘’Leotar’’ iz Trebinja.

Obrad Ninković
Obrad Ninković


Kupci idu za nižom cijenom

Dodatni problem za pčelare predstavlja med koji se distribuira u velikim marketima, a čija cijena je duplo niža od cijene domaćeg meda. Ninković poziva nadležne, kako na republičkoj, tako i na lokalnoj razini, da izvrše kontrolu meda i zaštite domaću proizvodnju.

“Većina pčelara, barem po informacija što saznajemo ovdje u Udruženju pčelara ‘’Leotar’’ Trebinje, nisu prodali svu količinu meda od prošle godine, čak niti pola možda. Zašto? Oni pčelari koji drže to na cijeni, a cijena hercegovačkog meda je nepromijenjena zadnje 2-3 godine, a ona iznosi 25 KM po kilogramu, nisu mogli prodavati iz jednostavnog razloga što se u marketima i hipermarketima u Trebinju med prodaje po cijeni duplo manjoj, od 12 do 13 KM i jednostavno kupci idu za nižom cijenom, ne za kvalitetom. Možemo mi iz udruženja samo sumnjati da taj med nije odgovarajuće kvalitete, ali ne možemo utvrditi je li to tako, zato apeliramo na sve organe republičke i državne, a i gradske, da vrše kontrolu tog meda koji se prodaje po tako niskim cijenama”.

Preporučuje da se kupuje domaći med.

Eliksir zdravlja

„Možda je i taj puno jeftiniji med stvarno dobar, ali to postavlja mnoga pitanja, a nama je opet najbitnije zdravlje naših kupaca koji kupuju taj med. Za sve one koji žele kupiti hercegovački med, ja im preporučujem da kupe med od poznatog pčelara kojem vjeruju, da je to sve urađeno kako valja. Siguran sam da hercegovački med je kvalitetan i možda jedan od najkvalitetnijih u Europi. Razlog tome je što naše pčele uzimaju nektar s preko tristo različitih vrsta ljekovitog bilja. Naravno, ako se tome ništa više ne dodaje, to je pravi eliksir zdravlja“, zaključuje Ninković.

košnice pčele med

Iz Udruženja pčelara ‘’Leotar’’ Trebinje tvrde da su pred pčelarima teške godine uslijed klimatskih promjena te da će biti neophodno prilagođavanje vremenskim uvjetima, a jedno od mogućih rješenja su takozvane mobilne košnice, odnosno košnice na točkovima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.